Spaghetti met bottarga (2)

Voor 2 personen als voorgerecht:180-100 gram spaghetti (of spaghettini)zout en zwarte peperkorrels50 gram bottarga van harder (of tonijn)1 biologische citroen5 eetlepels olijfolie extra vergine10 grote blaadjes verse basilicumzout en zwarte peperkorrels

Dit is een van de varianten waarover ik schreef van spaghetti met bottarga, de gezouten en gedroogde kuit van harder of tonijn. De verfijnd visachtige smaak van bottarga van harder (die van tonijn is robuuster van smaak) in combinatie met een beetje citroen en basilicum levert een fris voorgerecht op. Zorg wel voor spaghetti van goede kwaliteit, die na het koken hun veerkracht behouden. Er is groot verschil in kwaliteit tussen gedroogde deegwaren van de diverse fabrikanten en de betere merken liggen niet bij Hollandse supermarkten maar bij goede Italiaanse delicatessenwinkels. Daar worden van meerdere fabrikanten deegwaren verkocht zodat de klant keus heeft. Want kom je als Italiaan uit Toscane of uit Lazio of Basilicata, dan wil je ook de pasta kopen die in de eigen regio wordt gegeten. Zo chauvinistisch zijn Italianen gelukkig. Diversiteit houdt leven in de brouwerij. Er zijn in Italië nog steeds kleine pastafabrikanten die ook met de vormen van hun gedroogde deegwaren inspelen op lokale smaken en voorkeuren. Goede Italiaanse pasta van een fabrikant met naam kost gewoon wat meer.

Bereiding: Kook de spaghetti bijtgaar in kokend en gezouten water. Spoel een diepe serveerschaal om met heet water om de kou eruit te halen. Giet de olie erin en rasp de bottarga (ontdaan van het vliesje) boven de schaal op een fijne rasp voor harde kaas. Rasp 3/4 van de schil van de citroen erbij. Halveer de citroen, pers een helft uit en voeg het sap (niet meer dan 30 ml) toe. Roer alles door elkaar. Knip de basilicum boven de schaal fijn. Giet de spaghetti af (bewaar iets van het kookvocht) en vermeng de nog vochtige pasta met het bottargamengsel in de schaal. Voeg wat kookvocht toe om het gerecht soepel te houden en maal er nog wat peper over. Denk erom, geen geraspte kaas erbij!

FLORINE BOUCHER

Morgen: broccoli uit de wok

    • Florine Boucher