Shuttlecock kwam uit India overwaaien

Deze Chinese man speelt shuttlecock. Zijn bat is gemaakt van hout en de veren van het pluimballetje zijn bevestigd aan een kersenpit. Doel: de bal hooghouden. sport in het dagelijks leven van China, temple of heaven (tiantan) park Brinkhorst, Eric

Deze Chinese man speelt shuttlecock. Zijn bat is gemaakt van hout en de veren van het pluimballetje zijn bevestigd aan een kersenpit. Doel: de bal hooghouden.

Rond 1850 was deze vorm van shuttlecock zeer populair in India onder de naam ‘Poona’. Het waaide van daar over naar de aangrenzende Chinese provincies.

Chinese jongeren spelen shuttlecock heel anders dan de Indiërs. Op straat en in parken zie je spelende kinderen met een shuttle, bestaande uit lange gekleurde veren bevestigd op een stapeltje dunne koperen munten. Vooral winkelpersoneel doodt de tijd door de shuttle met het onderbeen gekanteld op de zijkant van de voet hoog te houden.

Ik, en met mij waarschijnlijk vele buitenlanders, heb herhaaldelijk gepoogd de vrolijke shuttle onder controle te krijgen. Ik heb het opgegeven; de Chinezen zijn nu eenmaal veel losser en soepeler. In tegenstelling tot de meeste Europeanen zijn ze in de wieg gelegd voor jongleren. Met name in de westelijke provincie Sichuan is shuttlecock zonder bat in teamvorm populair.

Op een soort badmintonveld staat aan weerszijden van het net een zestal spelers die als volleyballers moeten proberen de shuttle met hun voet over te spelen. Als het pluimballetje de grond raakt heeft de tegenstander een punt gescoord.

Deze week net als vorige week elke dag een foto over sport in China met tekst van correspondent Bettine Vriesekoop die ook als tafeltenniskampioene veel in China is geweest.

    • Lars van den Brink
    • Bettine Vriesekoop