Servisch hof gelast uitlevering Karadzic

Radovan Karadzic, één van de belangrijkste door het VN-Joegoslavië-tribunaal gezochte verdachten van oorlogsmisdaden, is gisteravond laat gearresteerd in Belgrado. Een Servische rechter heeft zijn uitlevering gelast aan het VN-hof. Jarenlang heeft Karadzic gewoond en gewerkt in Belgrado onder een valse identiteit.

Karadzic (63) werd opgepakt door agenten van Servische veiligheidsdiensten nadat hij wekenlang in een buitenwijk van Belgrado in de gaten was gehouden, aldus de Servische autoriteiten.

Servische aanklagers maakten vanochtend bekend dat hij bij zijn arrestatie onherkenbaar was, onder meer door zijn lange baard. Volgens de aanklagers werkte Karadzic, oorspronkelijk psychiater van beroep, in een alternatieve artsenpraktijk in Belgrado. Hij zou daar ook een flat hebben gehuurd onder een valse naam.

Karadzic werd na zijn arrestatie voorgeleid voor een Servische rechter, die zijn uitlevering naar het VN-Hof in Den Haag gelastte. Karadzic zal tegen de uitlevering in beroep gaan, zo verklaarde zijn advocaat. Hij heeft daarvoor drie dagen de tijd. Karadzic wordt door het VN-tribunaal onder meer beschuldigd van genocide. Hij zit nu vast in een afdeling van een Belgradose gevangenis, bestemd voor oorlogsmisdadigers.

Serge Brammertz, de hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal, zei gisteren dat het een „zeer belangrijke dag” was voor „de slachtoffers die meer dan een decennium hebben gewacht op deze arrestatie.” De Nederlandse regering liet vanochtend weten „buitengewoon verheugd” te zijn over de arrestatie.” 

Karadzic geldt onder meer als hoogst politiek verantwoordelijke voor de massamoord op Bosnische moslims in Srebrenica in 1995. Ook het beleg van Bosnisch Servische troepen van de Bosnische hoofdstad Sarajevo, waarbij tussen 1992 en 1996 11.000 doden vielen, vond onder zijn leiding plaats. In Sarajevo gingen gisteravond honderden mensen feestend de straat op. Een andere door het VN-Hof gezochte hoofdrolspeler in de gruweldaden in de Bosnische oorlog, de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic, blijft voortvluchtig.

Karadzic’ advocaat Svetozar Vujacic spreekt tegen dat zijn cliënt pas gisteravond zou zijn gearresteerd. Vujacic zei dat Karadzic al vrijdagavond werd opgepakt in een bus. (Reuters, AFP, AP)

Reacties: pagina 5