Schadevergoeding vanwege stoflongen

Vakcentrale FNV heeft voor het eerst bij een werkgever een schadevergoeding weten binnen te halen voor een oud-werknemer die tijdens zijn werk stoflongen heeft opgelopen. Dat heeft de FNV vanmiddag bekendgemaakt. Hoe hoog de schadevergoeding is, wil de oud-werknemer niet openbaar maken.

Het Bureau Beroepsziekten van de FNV heeft een schikking getroffen met het staalbedrijf waar de man in de jaren zeventig voor werkte. Via zijn werk kwam hij in aanraking met asbest. Hij liep daardoor asbestose, ofwel stoflongen, op.

Voor slachtoffers van longvlieskanker – veroorzaakt door asbest – is in 2000 het Instituut Asbestslachtoffers opgericht. Voor andere slachtoffers van asbestgerelateerde ziekten, zoals stoflongen, bestaat echter geen loket. De FNV pleit ervoor dat ook zij terecht kunnen bij het instituut.

Het Bureau Beroepsziekten heeft momenteel 27 zaken in behandeling van mensen die getroffen zijn door asbestgerelateerde ziekten. De FNV denkt dat dit pas het topje van de ijsberg is. „In de jaren negentig werd toepassing van asbest pas verboden.” De FNV verwacht dat de komende decennia tienduizenden mensen zich zullen melden. Omdat werknemers moeten bewijzen dat zij de ziektes hebben opgelopen door asbest, vraagt de FNV hen een dossier op te bouwen. (ANP)