Sarkozy sust Ierse onrust over EU-verdrag

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft gisteren tijdens een kort bezoek aan de Ierse hoofdstad Dublin ontkend dat hij de Ieren het Europees Hervormingsverdrag wil opdringen.

In een referendum verwierpen de Ierse kiezers vorige maand het verdrag, dat beoogt de Europese Unie slagvaardiger en democratischer te maken. Inmiddels hebben 23 andere lidstaten het verdrag geratificeerd, maar dit kan pas in werking treden als alle 27 EU-staten dat hebben gedaan.

Sarkozy, dit half jaar voorzitter van de Europese Raad, wekte vorige week irritatie in Ierland, nadat hij zich volgens parlementariërs van zijn eigen UMP-partij in Parijs had laten ontvallen dat de Ieren nog eens zouden moeten stemmen over het verdrag.

De president ontkende gisteren dat hij zich in deze trant had uitgelaten. „We willen u niets opdringen”, zei hij in Dublin. „Ik heb me nergens mee bemoeid.” Hij erkende dat er geen toverformule was om het probleem op te lossen. „U heeft tijd nodig, u zal tijd worden gegeven.”

Tijdens zijn bliksembezoek aan Dublin, dat slechts zes uur in beslag nam, sprak Sarkozy onder meer met tegenstanders van het verdrag. De president omschreef deze ontmoeting als „fascinerend”. Eamon Gilmore, leider van Labour, een Ierse oppositiepartij die juist voor het verdrag is, waarschuwde Sarkozy dat als er thans een tweede referendum zou worden gehouden dat opnieuw in een ‘nee’ zou uitmonden.

Ook had de Franse president een onderhoud met de Ierse premier Brian Cowen. Deze heeft van zijn Europese collega’s tot oktober gekregen om met suggesties te komen hoe de impasse rond het verdrag kan worden doorbroken.

Cowen benadrukte dat er nog geen besluit is genomen in Ierland over een mogelijk tweede referendum. Nadat de Ieren in juni 2001 het Verdrag van Nice hadden verworpen, stemden zij daar in oktober 2002, na toevoeging van een ‘protocol’, alsnog mee in.