Sarkozy pleit voor invloed op beleid ECB

De Franse president Nicolas Sarkozy werkt aan voorstellen om de invloed van politici op het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) te vergroten. Dat meldde de Britse zakenkrant Financial Times gisteren. Hij zou willen dat er notulen worden gepubliceerd van de vergaderingen waarin ECB-bestuurders besluiten over het al dan niet verhogen van de rente. Dat zou de druk verhogen op die bestuurders om rekening te houden met nationale wensen.

Verder zou de Franse president willen dat de eurogroep, het maandelijkse overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden, een secretariaat krijgt. Dat zou overleg tussen politici en de ECB moeten vergemakkelijken. Volgens de krant, die zich baseert op anonieme Franse functionarissen, ziet Sarkozy in dat zijn voorstellen gevoelig liggen. Hij zou daarom willen wachten met het doen van de voorstellen tot volgend jaar, wanneer Frankrijk geen voorzitter meer is van de EU. Sarkozy uitte in het verleden geregeld kritiek op het beleid van de ECB, met name op het rentebeleid.

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie, die zich altijd sterk maakt voor de onafhankelijkheid van de ECB, nam het enkele weken geleden op voor de bank. „Als het om inflatie gaat, dan heb ik meer vertrouwen in centralebankiers dan in politici”, zei Barroso. „Centralebankiers hebben geen last van politieke druk om kortetermijnbeslissingen te nemen.”

De ECB wordt geleid door de Fransman Trichet. Maar die benadrukte in het verleden keer op keer dat de ECB onafhankelijk moet kunnen functioneren. Trichet uitte onlangs in het Europees Parlement weer kritiek op landen die te weinig doen om hun begrotingstekort terug te dringen. Een van die landen is Frankrijk.

    • Jeroen van der Kris