Rivalen Zimbabwe spreken elkaar

De Zimbabweaanse regering en de oppositie van Morgan Tsvangirai hebben gisteren een akkoord getekend over besprekingen die een einde moeten maken aan de politieke crisis in het land.

De ceremonie bracht Tsvangirai en president Robert Mugabe voor het eerst in tien jaar samen. Ze schudden elkaar de hand voor de aanwezige televisiecamera’s. Het akkoord „verplicht de onderhandelende partijen tot een intensief programma van werk om te proberen de onderhandelingen zo snel mogelijk tot een einde te brengen”, zei de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki, onder wiens bemiddeling het akkoord tot stand kwam. Hij gaf verder geen details.

De MDC liet afgelopen weekeinde al doorschemeren bereid te zijn tot onderhandelingen, nu Mbeki zich als bemiddelaar laat bijstaan door vertegenwoordigers van de VN, de Afrikaanse Unie en het regionale samenwerkingsverband SADC. De MDC beschuldigt Mbeki van partijdigheid en weigerde te onderhandelen onder diens exclusieve supervisie.

De uitgangspunten van de twee partijen liggen echter mijlenver uit elkaar. Mugabe eist dat de oppositie hem erkent als legitiem staatshoofd, na de gewelddadige verkiezingen van 27 juni waaraan de oppositie weigerde mee te doen. Sindsdien zijn volgens de MDC zeker dertig aanhangers van de oppositie vermoord.

De snel verslechterende economie is de belangrijkste drijfveer voor de Zimbabweaanse regering om snel te willen beginnen met onderhandelingen. De officiële inflatie is opgelopen tot 2,2 miljoen procent. Groot-Brittannië, de VS en de EU hebben een financiële injectie van ruim 3 miljard euro beloofd als de regering en de oppositie erin slagen een overgangsregering te vormen.

De Zimbabweaanse regering maakte zondag bekend van plan te zijn om alle bedrijven uit landen die de Europese en Amerikaanse sancties tegen president Mugabe en zijn vertrouwelingen steunen, te onteigenen. De regering wil de bedrijven overdoen aan zakenmensen uit landen die Mugabe wel vriendelijk zijn gezind, zoals Rusland en China.