Resultaat Bank of America valt mee

Positieve kwartaalcijfers van de tweede bank in de Verenigde Staten, Bank of America, hebben de koersen in de VS en Europa gisteren omhoog geduwd. De winst van de bank daalde weliswaar met 41 procent, maar dat was beter dan analisten van tevoren hadden gedacht.

De winst daalde van 5,76 miljard dollar (3,61 miljard euro) in het tweede kwartaal vorig jaar naar 3,41 miljard dollar nu. Dat is 72 cent per aandeel, tegenover 1,28 dollar per aandeel vorig jaar. Het was voor de vierde keer op rij dat de winst daalde.

Na meevallende cijfers van concurrenten JPMorgan Chase, Citigroup en Wells Fargo is Bank of America de vierde bank die beleggers een lichtpuntje biedt in de kredietcrisis. Alleen het verlies van Merrill Lynch, dat eveneens vorige week cijfers bekendmaakte, viel tegen.

Bank of America moest in het tweede kwartaal 1,22 miljard dollar afschrijven als gevolg van „marktverstoringen”. De bank moest in totaal 5,8 miljard dollar apart zetten voor slechte leningen, tegenover 1,8 miljard dollar een jaar geleden. Die stijging werd voornamelijk veroorzaakt door de slechte situatie op de hypotheekmarkt voor zowel consumenten als bedrijven. De slechte hypotheekleningen stegen tot 3,3 miljard dollar, bijna vier keer zoveel als een jaar geleden.

De overname per 1 juli door Bank of America van Countrywide, ooit de grootste hypotheekverstrekker van de VS, blijkt al eerder dan verwacht bij te gaan dragen aan de winst van Bank of America. De bank verwacht eind van het jaar positieve resultaten te kunnen melden over Countrywide. Nu lijdt Countrywide nog 2,3 miljard dollar verlies. De overname levert Bank of America een kostenbesparing op van 900 miljoen dollar. In totaal zullen er na de overname 7.500 banen zijn in het gecombineerde concern.

Aan het begin van de middag maakte ook Wachovia, de laatste van de zes grote banken, kwartaalcijfers bekend. Gisteren liet Wachovia weten uit de hypotheekverstrekking via derden te stappen. Enkele maanden geleden maakte ook Bank of America al bekend niet meer via tussenpersonen hypotheken te zullen verstrekken. De hypothekenmarkt is sinds het uitbreken van de kredietcrisis ‘gevaarlijk terrein’ geworden.