Renationalisatie in Argentinië

De Argentijnse regering heeft gisteren besloten de grootste luchtvaartmaatschappij van het land, het voormalige staatsbedrijf Aerolíneas Argentinas, en zijn dochterbedrijf Air Austral, weer over te nemen, door het Spaanse reisconcern Grupo Marsans uit te kopen.

Aerolíneas Argentinas, dat in 1991 werd geprivatiseerd, was al jaren zwaar verlieslijdend en dreigde failliet te gaan. Het bedrijf heeft een schuld van 560 miljoen euro en worstelt met vele arbeidsconflicten. Maar de Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner stuurde zelf aan op de overname. „Onze steden moeten met elkaar verbonden blijven en daarom zag de staat zich genoodzaakt dit besluit te nemen”, zei ze gisteren tegen persbureau AP.

Een Spaans consortium met Grupo Marsans had sinds begin deze eeuw 95 procent van de aandelen van Aerolineas Argentinas in handen. De resterende 5 procent was in handen van de staat, die nu alle aandelen weer overneemt van Grupo Marsans. De overnamesom is niet bekendgemaakt. Het Argentijnse parlement moet nog wel zijn goedkeuring geven aan de transactie.

President Kirchner vroeg de werknemers van Aerolíneas Argentinas gisteren „niet langer ruzie te maken” en hun bedrijf weer op te bouwen. „Dat kunnen parlementariërs, rechters en de president niet doen, dat moeten jullie doen”, aldus Kirchner.