President van Soedan krijgt steun van de Arabische Liga

Khartoum/ Kairo. De Arabische Liga steunt president Bashir van Soedan in zijn verzet tegen het Internationale Strafhof. De hoofdaanklager van het Strafhof, Luis Moreno-Ocampo, vroeg vorige week om een arrestatiebevel tegen Bashir vanwege betrokkenheid bij onder meer genocide in de Soedanese regio Darfur. Voorzitter Amr Moussa van de Arabische Liga presenteerde in de Soedanese hoofdstad Khartoum een ”actieplan” dat uitkomst moet bieden voor Bashir. Moussa maakte geen details bekend, maar de Liga heeft Soedan opgeroepen om zelf personen te vervolgen die verdacht worden van betrokkenheid bij misdaden in Darfur. Tijdens spoedberaad in Kairo veroordeelde de Liga de stap van Ocampo. Volgens de Liga is die onevenwichtig, omdat Ocampo geen aandacht zou besteden aan misdaden van de rebellen in Darfur. Ocampo zegt dat hij de rol van de rebellen wel degelijk onderzoekt.