Overgang naar de zomer

Het herfstweer van de afgelopen dagen gaat plaats maken voor warm, soms broeierig zomerweer. Net als vandaag is morgen nog wel een overgangsdag met vooral in de ochtend veel bewolking en een enkele spat regen.

De veroorzaker van dit ochtendgrijs is een storing die gedurende de dag vanuit het noordwesten afzakt richting Limburg. De storing is sterk genoeg om door te dringen tot het hogedrukgebied dat morgen al vol over ons land heen ligt.

Ook vandaag hadden we vooral vanochtend te maken met bewolking, met voor het eerst langs de westkust af en toe zon. De opklaringen die vanuit het westen kwamen, breiden zich gedurende avond verder uit over het oosten van het land, terwijl in Noord-Holland de bewolking weer toeneemt. De wolken breiden zich vannacht uit richting het zuidoosten bij minima van 10 tot 14 graden. Tijdens een enkele opklaring ontstaat plaatselijk mist en nevel.

Morgenochtend overheerst het grijs aan de lucht met af en toe een spat motregen. ’s Middags breekt de bewolking op steeds meer plekken. In Limburg, Oost-Gelderland en Oost-Brabant is het nog een groot deel van de middag druilerig. Er staat weinig wind en met 20 tot, in Brabant, 24 graden staat, ondanks een moeizame start van de dag, nu toch echt de zomer voor de deur. Na morgen volgen warme dagen, ook direct aan zee. Lokaal wordt hierbij de tropische waarde van 30 graden bereikt.