Nooit meer Auschwitz

Afgelopen weekeinde ben ik met twee van mijn kinderen naar Auschwitz geweest. Het was ook voor mij een eerste bezoek en een verpletterende ervaring. Zo vaak hoor je: ‘nooit meer Auschwitz’.

Als Europa-woordvoerder van het CDA refereer ik nogal eens aan de verschrikkingen van de wereldoorlogen als een belangrijke reden voor een verenigd Europa. Soms bekruipt me dan het gevoel dat vrede en veiligheid voor de jongere generaties zo’n vanzelfsprekendheid zijn dat ik dit argument achterwege moet laten. Dat ik het beter kan hebben over het gemak van reizen zonder paspoort of studeren over de grens. Critici vragen mij dan of we hiervoor zo ingewikkeld moeten doen met verdragen en eindeloze vergaderingen in Brussel.

Milieu, immigratie, bestrijding van criminaliteit, is Europa daarvoor nodig? Ik ben ervan overtuigd, maar het is niet de essentie. De essentie is dat jij en je naasten veilig kunnen zijn, wie je ook bent, wat je ook denkt of gelooft. In Auschwitz kwam ik bij de kern van het huidige Europa, waar wij de Europese Unie ten diepste voor nodig hebben.

Mijn zonen, 18 en 20 jaar oud, liepen over het perron waar de treinen aankwamen, waar gezinnen voorgoed uit elkaar werden gerukt. Het perron dat iedereen kent van de foto’s. Aan het einde van dit perron liggen de ruïnes van de gaskamers, aan weerszijden restanten van barakken. Dat dit mogelijk was, dat de generatiegenoten van hun grootouders hier op onmenselijke wijze gemarteld en vergast werden; we waren stil.

Auschwitz loert nog steeds om de hoek. Hier gaat het om als we aan Europa bouwen. Wat voor de next-generatie vanzelfsprekend lijkt, bestond niet in deze hel op aarde. Blijf vechten voor respect en besef dat menselijke waarden kwetsbaar zijn. Vandaag worden mensen binnen Europa nagewezen omdat ze jood, moslim, christen, homo of zigeuner zijn. Ook in Nederland! Mensen vanwege hun ras, geloof of geaardheid stigmatiseren, heeft in het nabije verleden tot Auschwitz geleid. Ga eens naar Auschwitz toe en laat dit nooit , nooit meer gebeuren!

Wekelijks schrijft iemand op uitnodiging een brief aan de next-generatie. Henk Jan Ormel (52) is CDA-Kamerlid en Europa-woordvoerder

    • Henk Jan Ormel