Minder hard werken is voor de happy few

Dick Pels wenst in zijn commentaar op de commissie Bakker ieder de vrijheid om minder te werken (Opiniepagina, 30 juni). Hij pleit voor een ontspannen samenleving via een basisinkomen voor allen en meer deeltijdbanen.

Minder werk door de keuze voor een deeltijdbaan is een misvatting. In Nederland is deeltijdwerk vooral een andere verdeling van arbeid. Hetzelfde werk moet in beide situaties gebeuren. Nadeel hierbij is dat thuiswerk onbetaald is met weinig keuzemogelijkheid en geen sociale voorzieningen. Ook zijn de taken in deeltijdbanen vaak van een lager niveau. Ze bieden daardoor minder vrijheid in de aanpak ervan.

Iemand kiest een baan niet alleen voor de verdiensten. Een belangrijk motief is vaak de wens om ergens bij te horen, niet beperkt te zijn tot de omgeving van het eigen huishouden. Inleveren van vrije tijd levert dan meer op dan een basisinkomen. Het grootste gevoel van vrijheid ervaren waarschijnlijk die mensen, die van hun hobby hun werk kunnen maken. Een uitdaging voor werkgevers is zorgen voor een ontspannen sfeer op de werkvloer. Werk kan dan ook een gevoel van vrijheid bieden.

Minder hard werken en genieten van de vrijheid is voor de happy few met een beperkt aantal arbeidsuren, een hoog inkomen en geen andere sociale verplichtingen. Pas gepensioneerden met een goede gezondheid zijn daartoe te rekenen.

    • Drs. J.M.B. van Eindhoven Eindhoven