Israëlisch leger in opspraak

De Israëlische vredesorganisatie B’Tselem heeft een video-opname vrijgegeven die het Israëlische leger ernstig in verlegenheid heeft gebracht. Te zien is hoe een Israëlische militair een Palestijnse gevangene van dichtbij in de voet schiet. De gevangene demonstreerde tegen de bouw van de afscheidingsbarrière op de bezette Westelijke Jordaanoever. De video toont hoe hij, geblinddoekt en vastgebonden, voor een Israëlische militair wordt geleid, door de voet wordt geschoten en schreeuwend van de pijn op de grond valt. Het Israëlische leger heeft de schutter gearresteerd nadat de beelden op de landelijke televisie zijn vertoond. De beelden zijn gemaakt door een Palestijns meisje. B’Tselem begon vorig jaar met een project waarin het Palestijnen videocamera’s geeft om het Israëlische publiek te tonen onder welke omstandigheden ze leven. (NRC)

Bekijk het filmpje via nrcnext.nl/links