Icahn in bestuur Yahoo

Het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo en zijn activistische aandeelhouder Carl Icahn hebben gisteren een staakt-het-vuren afgesproken. Yahoo neemt Icahn en twee van zijn vertrouwelingen op in het bestuur van het bedrijf. Een overname door Microsoft lijkt iets dichterbij.

Carl Icahn bezit bijna 4 procent van de aandelen Yahoo. De miljardair voert sinds enkele maanden oppositie tegen de raad van bestuur. Icahn en andere aandeelhouders zijn woedend op bestuursvoorzitter (en medeoprichter) Jerry Yang, omdat de overname van Yahoo door Microsoft vooralsnog is mislukt. Microsoft bood in mei 47,5 miljard dollar (29,8 miljard euro) voor het internetbedrijf, 33 dollar per aandeel. Het bod zou Yahoo onderwaarderen. Inmiddels noteert het aandeel Yahoo circa 22 dollar.

Icahn liet zich de afgelopen maanden herhaaldelijk zeer kritisch uit over Yang. Hij dreigde met hulp van andere aandeelhouders het bestuur van Yahoo te vervangen tijdens de aandeelhoudersvergadering op 1 augustus. Yang noemde Icahn een onruststoker die niets weet van internet.

Vorige week sloeg de balans door in het voordeel van het zittende bestuur. Investeringsmaatschappij Legg Mason, een grote aandeelhouder van Yahoo, sprak de steun uit voor Yang en de zijnen. Yang en Icahn moesten een compromis proberen te bereiken, aldus de investeerder.

Icahn krijgt drie zetels in het bestuur dat wordt uitgebreid naar elf mensen. Op één persoon na blijft het huidige bestuur zitten. Icahn neemt in ieder geval Jonathan Miller mee, de voormalige baas van internetbedrijf AOL. Miller zou Icahns kandidaat zijn voor de positie van bestuursvoorzitter, mocht Yang opstappen. Analisten verwachten dat die tot eind dit jaar krijgt om de onderneming gezond te maken.

Yahoo, dat vanavond halfjaarcijfers presenteert, heeft veel last van de krimpende advertentiemarkt.

Lees op nrc.nl/yahoo meer over het bod van Microsoft.