GDF Suez behoort meteen tot grootste concerns

Op de beurs in Parijs heeft de nieuwe combinatie GDF Suez, ontstaan door een fusie van de energiegroepen Gaz de France en Suez, vanmorgen zijn entree gemaakt in de topdrie van de grootste Franse bedrijven.

Met een beurwaarde van 94,7 miljard euro begon GDF Suez, dat ook in Brussel genoteerd staat, in Parijs als op één na grootste Franse bedrijf, na Total, en op de voet gevolgd door EDF (93,7).

Tot gisteren hadden Gaz de France en Suez beide een eigen notering. De eindwaarde van het aandeel GDF gisteren was bepalend voor het begin van GDF Suez vanmorgen. Na een daling van 2,47 procent naar 42,68 euro volgde later in de morgen herstel.

Tegelijk beleefde voormalige Suez-dochter Suez Environnement een koersstijging van 33 procent op zijn eerste morgen op de beurs in Parijs. De groep, die waterbedrijven en afvalverwerkers van Suez omvat, is buiten de fusie met Gaz de France gehouden, en gaat daarom nu verder met een aparte beursnotering.

65 procent van de 490 miljoen aandelen van Suez Environnement zijn verdeeld over de aandeelhouders van Suez op grond van een ruilverhoudingen van een aandeel Suez Environnement tegen vier aandelen Suez. De overige 35 procent van het kapitaal van Suez Environnement is in handen van de nieuwe groep GDF Suez.

Suez Environnement werd vanmorgen op de Parijse beurs geïntroduceerd met een beginwaarde van 14 euro per aandeel. Topman Chaussade van Suez Environnement zei vanmorgen met het Euronext-bestuur te hebben gesproken over toetreding na de zomer tot de CAC 40, de index van grootste beursnoteringen in Parijs. Door de fusie tussen Gaz de France en Suez is er een plaats open.

Het voormalige Franse staatsbedrijf Gaz de France en de private groep Suez hebben hun fusie voorbereid sinds februari 2006. De Franse regering heeft nu 35,7 procent van GDF Suez in handen. GDF Suez heeft wereldwijd 160.000 werknemers en een omzet van 74 miljard euro in 2007.