Evans vraagt aandacht voor Tibet

Wielrenner Cadel Evans houdt zich in Peking gedeisd maar tijdens de Tour laat hij duidelijk merken dat hij voor een vrij Tibet is. Evans droeg gisteren op de rustdag een shirt met de tekst ‘Voice for Tibet’, gekregen van het Australische Tibet-comité. Onder zijn gele trui, die hij moest afstaan aan Frank Schleck, droeg Evans zondag een zweetshirt met daarop de Tibetaanse vlag en de tekst Free Tibet. „Ik heb mijn sponsor gevraagd dit shirt voor me te maken om aandacht te vragen voor een situatie waar ik persoonlijk sterke gevoelens voor heb”, zei hij gisteren voor de camera’s van de NOS. Ook liet hij weten dat de Dalai Lama al tien jaar zijn grote held is.

Op de sokken van de Evans, die samen met zijn vrouw een kind onderhoudt in Tibet, is de leus ‘Free Tibet’ te lezen. En in de Australische editie van de officiële Tourgids is een foto opgenomen van Evans is zijn Tibet-shirt.

Hoewel de renner nu zijn mening uit, houdt hij die tijdens de Spelen voor zich. In Peking zal hij het shirt niet dragen. „Het is niet mijn bedoeling om het protocol van het Internationale of Australische Olympisch Comité te breken. Ik ben iemand die me aan de regels houdt”, zei Evans eerder in de Australische krant The Sydney Morning Herald. „En ik denk dat geen van beide het toestaat dat ik het shirt daar zal dragen.”