Europese lof voor bewind in Belgrado

In Europese hoofdsteden is verheugd gereageerd op de arrestatie van Karadzic. Het meest uitgesproken was EU-buitenlandcoördinator Javier Solana: „Dit is goed gedaan door de Servische autoriteiten.”

Solana zei dat de Servische autoriteiten „hebben aangetoond volledig te willen samenwerken met het internationale tribunaal.”

„Goed nieuws”, zei Bernard Kouchner, minister van Buitenlandse Zaken van Frankrijk dat momenteel voorzitter is van de Europese Unie. „Hier hebben we dertien jaar op gewacht. Dit is zeer goed voor de toenadering van Servië tot de EU.”

Door de arrestatie is plotseling de vraag weer actueel of de EU nauwere banden moet aangaan met Servië. Nederland en België hebben zich daar het afgelopen half jaar fel tegen verzet, soms tot ergernis van andere EU-landen. Anderen landen wilden met het akkoord pro-Europese krachten in Servië. Toevallig begon vanmorgen in Brussel een bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie.

Hét criterium voor verdere toenadering tussen de EU en Servië is dat het Balkanland „volledig” moet samenwerken met het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Het is uiteindelijk aan de hoofdaanklager, de Belg Serge Brammertz, om dat te bepalen. Maar Solana durfde vanmorgen al conclusies te trekken. „Ik ben er vrijwel zeker van dat hij zal zeggen dat er volledige samenwerking is”, zei Solana.

De Finse eurocommissaris Olli Rehn (Uitbreiding), sprak van een „mijlpaal”. „Het bewijst dat de nieuwe regering [in Belgrado, red.] vastbesloten is om volledige samenwerking met het tribunaal te bereiken.”

Aanklager Brammertz liet zich in een eerste reactie nog niet uit over de samenwerking van Servië met het tribunaal. „Dit is een zeer belangrijke dag voor de slachtoffers, die hier meer dan tien jaar op hebben gewacht”, zei hij wel.

De Nederlandse regering liet in een reactie weten „buitengewoon verheugd” te zijn over de arrestatie. „Welke gevolgen de Europese Unie hieraan moet geven in de relatie met Servië moet de komende weken worden bekeken”, aldus een verklaring.

Nederland verzette zich eerder dit jaar tegen een samenwerkingsakkoord tussen de EU en Servië, zolang oud-generaal Mladic nog op vrije voeten is. Uiteindelijk stemde Nederland er in april toch mee in dat het akkoord werd getekend. Maar EU-ministers spraken toen af dat Servië pas gebruik kan maken van voordelen uit het akkoord, zoals lagere handelstarieven, wanneer het land ‘volledig samenwerkt’ met het tribunaal.