Emissie HBOS mislukt

Een nieuwe aandelenemissie voor de Britse bank HBOS ter waarde van 4 miljard pond (5 miljard euro) is gisteren op een fiasco uitgelopen voor Dresdner Kleinwort en Morgan Stanley, de zakenbanken die zich garant hadden gesteld voor de operatie.

Slechts 8,29 procent van de bestaande aandeelhouders van HBOS ging in op het aanbod om via de emissie nieuwe aandelen te kopen, het laagste percentage bij de emissie van een groot bedrijf sinds 1987. Het vormt een nieuwe indicatie hoe weinig vertrouwen investeerders op het ogenblik hebben in Britse financiële instellingen als gevolg van de internationale kredietcrisis.

HBOS had de emissie al in april aangekondigd om haar financiële basis te versterken. Die was aangetast door de kredietcrisis. Ook andere Britse banken hebben moeite zich van nieuw kapitaal te voorzien. De aandeelhouders van Barclays Bank namen vorige week 19 procent van de nieuwe aandelen ter waarde van 4,5 miljard pond voor hun rekening. De rest vond aftrek bij nieuwe buitenlandse investeerders.

De banken die bij de HBOS-emissie betrokken waren, hadden niet voorzien dat de waarde van de aandelen in de financiële sector zo snel zouden dalen. De prijs van 275 pence die werd gekozen, leek aanvankelijk een koopje. De koers van HBOS lag toen nog bijna twee keer zo hoog. Afgelopen woensdag, toen veel investeerders moesten beslissen of ze op het aanbod ingingen, lag de koers echter nog maar op 254 pence. Daardoor was de animo niet groot.

Dresdner Kleinwort en Morgan Stanley wisten nog eens 30 procent van de nieuwe aandelen te slijten aan nieuwe investeerders. Beide zakenbanken zullen blijven zitten met bijna tweederde van de nieuwe aandelen, voor 2,48 miljard pond. Het HBOS-aandeel sloot gisteren op 264 pence.

Breaking views: pagina 15