Daling misdrijven gestopt

De criminaliteit in Nederland daalt niet meer. Vorig jaar werden er 1,2 miljoen misdrijven geregistreerd, evenveel als in het jaar daarvoor, blijkt uit cijfers die het CBS gisteren heeft gepubliceerd. In meer dan de helft van het aantal geregistreerde misdrijven gaat het om diefstal. De sterke daling van het aantal diefstallen, ingezet in 2002, lijkt ten einde. Vernieling, geweld en verkeersmisdrijven zijn na diefstal de meest voorkomende vormen van criminaliteit.

Lydia Geijtenbeek, onderzoeker bij het CBS, constateert dat criminaliteitcijfers vaak toenemen als het goed gaat met de economie. „Blijkbaar denken criminelen dat er meer te halen valt.” Utrecht was jarenlang de meest criminele stad van Nederland. Maar sinds 2002 is de criminaliteit daar met 40 procent afgenomen. Amsterdam heeft de plaats van meest criminele stad van Nederland ingenomen. Volgens onderzoeker Geijtenbeek zijn er verschillende verklaringen voor de daling van de Utrechtse criminaliteit. „Het is een stad waar veel drugsgebruik voorkomt, met een groot aantal zware diefstallen tot gevolg. De politie zegt nu dat ze veelplegers veel vaker een paar dagen vastzetten. Ook heeft Utrecht tegenwoordig minder verzamelplaatsen voor junks.”