Bezuinigingen bij krantenredacties VS eisen hun tol

NEW YORK. De vele forse bezuinigingen bij Amerikaanse kranten eisen hun tol, volgens de studie The changing newsroom die vandaag is uitgekomen. Het Project voor Excellence in Journalism (PEJ) liet onderzoek doen bij 250 Amerikaanse kranten.

De grootste uitdaging voor dagbladen in de VS is, volgens de onderzoekers, het vergroten van de inkomsten op internet. ”Nieuwsmanagers moeten een manier vinden om aan te haken bij de snelle groei van het aantal lezers op het web, voordat hun redacties zo verzwakt zijn dat de nieuwsfunctie is uitgehold.”

Redenen voor bezuinigingen zijn stijgende drukkosten en dalende inkomsten doordat adverteerders en lezers afhaken. Volgens de studie zijn de verhalen in Amerikaanse kranten korter dan drie jaar geleden en concentreren veel dagbladen zich op lokaal nieuws. Buitenlands nieuws haalt minder snel de voorpagina. Ook is er bezuinigd op verslaggeving over kunst en wetenschap. ”Amerikaanse kranten verkleinen hun bereik en ambitie en worden zo nichemarkten”, concludeert het onderzoek.

Lees het gehele rapport op:www.journalism.org/node/11961