Belgische vlaggen zijn van bange Franstaligen

Belgen die bezorgd zijn over de toekomst van hun land, hangen de Belgische vlag buiten, zoals hier in Tervuren aan de rand van Brussel”, zegt een fotobijschrift (NRC Handelsblad, 19 juli). Het ware nuttig geweest indien daarbij vermeld was dat het hier waarschijnlijk gaat om Franstalige bewoners in een Vlaamse gemeente. Dit is precies het oude zeer waar de hele, langzamerhand legendarische kwestie splitsing van het arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde” zijn oorsprong in vindt. Er is een overflow van Franssprekende, meestal gegoede Brusselaars die zich komen vestigen in de prettige woonomgeving van de rand rond Brussel, en een niet onaanzienlijk deel van hen voelt zich bedreigd door het feit dat zij misschien niet rondkomen met Frans alleen. Wij wonen zelf in een vergelijkbare Vlaamse randgemeente en ontmoeten geregeld Franstalige medeburgers die na x aantal jaren nog steeds niet de moeite genomen hebben om zich in het Nederlands verstaanbaar te kunnen maken (de baas van het Marokkaaanse restaurant in onze buurt wel). De vrees van de alleen-Frans sprekende bewoners is, dat indien meer bevoegdheden van het bestaande België naar Vlaanderen worden overgeheveld, zij van minder faciliteiten zullen kunnen genieten - vandaar die vlaggen ...

    • E. van Dessel
    • M. Burger Overijse