Bankbiljetten in parlement India

Het debat in het Indiase Lagerhuis over de omstreden nucleaire overeenkomst met de Verenigde Staten is vanmiddag op tumult uitgelopen. Dat gebeurde nadat parlementsleden van de oppositionele BJP dikke stapels bankbiljetten tevoorschijn hadden gehaald. Daarmee zou gepoogd zijn hen over te halen om voor de deal te stemmen. Volgens BJP-leider L. K. Advani hebben drie van zijn partijleden in totaal 30 miljoen rupees (ruim 440.000 euro) aangeboden gekregen om met de regering mee te stemmen. Hij sprak over „corruptie op het hoogste niveau”.

De ophef kwam aan het einde van het tweedaagse debat over de nucleaire deal, waarbij de regering het vertrouwen van het parlement vroeg. De beraadslagingen werden opgeschort. Later vandaag zou worden gestemd.

Wie de parlementsleden zou hebben geprobeerd om te kopen, is niet bekend, maar geruchten over zulke praktijken deden de afgelopen dagen regelmatig de ronde in de aanloop naar het cruciale debat in het parlement.

Volgens de oppositionele BJP zijn er video-opnamen gemaakt van de omkooppraktijken. Gisteravond nog reageerde premier Manmohan Singh op de geruchten: „Iedereen kan beschuldigingen uiten. Als iemand bewijzen heeft, moet hij ze laten zien”.

Volgens de laatste peilingen in het parlement, vóór het jongste schandaal, zou de regering het debat overleven.