Antillen in beroep om homorecht

De Antilliaanse regering gaat in beroep tegen een uitspraak van de rechtbank in Willemstad. Die komt er op neer dat in Nederland getrouwde homoparen op Aruba en de Nederlandse Antillen dezelfde rechten hebben als in Nederland. Dat zei de Antilliaanse minister van Volksgezondheid Omayra Leeflang vandaag in een vraaggesprek met de Wereldomroep. Zij noemt het een principiële zaak. De Antillen kennen het homohuwelijk niet. Volgens de Antilliaanse definitie is een huwelijk monogaam en heteroseksueel. De Nederlandse opvatting over het huwelijk kan niet zomaar de Antilliaanse definitie opzij zetten, vindt Leeflang. Want als dat met het huwelijk kan, kan het straks misschien ook met abortus en euthanasie. Ook daarvoor gelden op de Antillen andere regels dan in Nederland. Het belang van de zaak reikt dan ook verder dan het homohuwelijk, aldus Leeflang. De minister wil weten in hoeverre de landen van het Koninkrijk hun eigen zaken kunnen regelen. (ANP)