Televisie Voorkeur

De Opkomst, een documentaire van Hans Verhagen, Hans Keller en Henk Hofland, laat zien dat de bevrijding van mei 1945 niet de vrijheid brengt waarop veel jongeren hopen. De terugkeer naar de verstikkende burgerlijkheid en conventies van de jaren 30 op politiek, cultureel en sociaal gebied wekt dan ook rebellie op, zoals bij de pioniers van de jeugdcultuur, de nozems. /GeschiedenisTV, 20.01-23.12u. Teddy Boys and Midget Bass Player at a Rock'n'roll Gig at the Adam & Eve Pub Homerton High Street London November 1976 Jupiterimages

actualiteiten

EénVandaag. Hans Klok, één van de drie grootste illusionisten ter wereld, kijkt aan de hand van tv-fragmenten terug op zijn magische jaar in Las Vegas, zijn vriendschap met Pamela Anderson en zijn ‘coming out’ in de Verenigde Staten. Hij geeft o.m. zijn mening over een wet op het verbod op circusdieren en over de worsteling van de Christen-Unie met homoseksualiteit in Nederland. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Reportage over de mosselvissers uit Yerseke. De mosselvisserij dreigt verboden te worden. De vissers wachten vol spanning af of ze nog wel een vergunning krijgen om nog naar mosselzaden op de Waddenzee te vissen. Tot die tijd zitten 3500 werknemers in het dorp in onzekerheid. Verder haalt Mieke Sterk herinneringen op aan de Olympische Spelen van 1968 in Mexico. Ned.2, 20.30-20.55u.

Nova/Den Haag Vandaag. Aandacht voor een vaccinatieprogramma in Utrecht tegen pneumokokken, bacteriën die middenoor-, long- en hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken. Verder een reportage over het project ‘Shooting back’, waarbij Palestijnse burgers agressieve Israëliërs filmen, en een aflevering van de serie 1968. Ned.2, 22.45-23.20u.

informatief

Cash in the celebrity attic. Programma waarin wordt gezocht naar verborgen schatten bij bekende Britten. BBC 2, 18.15-19.00u.

Nieuwslicht. Populair-wetenschappelijk programma. Naar aanleiding van de commotie over de Anne Frankboom een reportage over de manieren om de stevigheid en stabiliteit van een dode boom te meten, zonder hem om te hakken. Verder aandacht voor de operatierobots, die nog niet volmaakt werken en de eerste en grootste vondst van fossielen van dinosauriërs in België. Onlangs werden de in de 19de eeuw opgegraven versteende beenderen helemaal gerestaureerd. Presentatie: Menno Bentveld. Ned.3, 19.50-20.16u.

Gezellig naar Marokko. Vijfde deel van een zevendelige reportageserie over een reis naar Marokko met twintig stellen kampeerders. De groep ziet in de Marokkaanse stad Marrakech een spectaculaire paardenshow en bezoekt een leerlooierij waar een ondraaglijke stank heerst. Ned.1, 22.20-22.50u.

Documentaire

Panorama: Friends in high places. Tegenstanders van de Britse regeringsplannen om een derde startbaan aan te leggen bij het vliegveld Heathrow zeggen dat de regering met dat plan haar groene imago verspeelt. Panorama onderzoekt de beschuldigingen dat de regering bij de verdediging van het plan een cynische draai geeft aan de wetenschappelijke rapporten over de toename van luchtvervuiling en geluidsoverlast bij uitbreiding van het vliegveld. BBC 1, 21.30-22.00u.

Drama

Entourage. Amerikaanse dramaserie, oorspronkelijk uitgezonden door HBO, over de opkomende filmster Vincent Chase en zijn vriendengroep. Afl. Neighbours. Hoewel het contract nog niet is getekend weet het blad Variety al te melden dat Vince een rol heeft in de film Aquaman. Ned.3, 0.00-0.30u.

amusement

Koefnoen. Satirisch programma. Compilatie van eerdere uitzendingen. Met o.a. Paul Groot en Owen Schumacher, Ned.3, 22.00-22.35u.

sport

Knoop in je zakdoek. Serie waarin topsporters trainen en coachen met een verstandelijk beperkte collega/sporter. Aflevering: Fatima de Moreira de Melo en Nico Rienks. Ned.2, 19.55-20.25u.

Tourjournaal. Nieuws uit de Tour de France met onder meer een verslag van de vandaag verreden rit. Ned.3, 20.25-21.15u.

Tour 2008. Talkshow met als gasten oud-wielrenner Johan Bruyneel en Tamara Planckaert, de vriendin van wielrenner Stijn Devolder. Presentatie Karel Vannieuwkerke. Eén, 21.40-22.35u.

NOS Studio Sportzomer. Praatprogramma over de Tour de France. Ned.1, 22.50-23.45u.