Sunnieten keren terug in regering Irak

Het belangrijkste sunnitische politieke blok in Irak is na een boycot van bijna een jaar teruggekeerd in de door shi’ieten gedomineerde regering. Het parlement in Bagdad gaf zaterdag zijn goedkeuring aan de benoeming van zes ministers van het Overeenstemmingsfront. Dat was in augustus vorig jaar uit de coalitieregering van de shi’itische premier Nouri al-Maliki gestapt, uit protest tegen shi’itisch geweld tegen de sunnieten in Irak.

Waarnemers beschouwen de terugkeer van het Overeenstemmingsfront als een belangrijke voorwaarde voor het verbeteren van de ijzige verhoudingen tussen sunnieten en shi’ieten in Irak. De terugkeer komt aan de vooravond van provinciale verkiezingen die gepland staan voor oktober. Die verkiezingen gelden als barometer voor de parlementsverkiezingen van volgend jaar.

Het Overeenstemmingsfront beschuldigde vorig jaar de shi’itische coalitiegenoten van het aanmoedigen van shi’itische milities die een „genocidecampagne” zouden voeren tegen sunnieten. De laatste maanden deden zich echter meerdere, voor de sunnieten gunstige ontwikkelingen voor in Irak.

In februari profiteerden duizenden sunnitische gevangenen van een amnestieregeling. Daarnaast lanceerde het Amerikaanse leger samen met het Iraakse leger een offensief tegen het Leger van de Mahdi, de sektarische strijdgroep van de shi’itische geestelijke Muqtada al-Sadr. (BBC, Reuters)