Sarkozy pleit voor politieke invloed op beleid ECB

De Franse president Nicolas Sarkozy werkt aan voorstellen om de invloed van politici op het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) te vergroten. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times vandaag.

De voorstellen van Sarkozy, wiens land momenteel voorzitter is van de EU, zullen ongetwijfeld tot discussie leiden. Landen als Duitsland en Nederland wilden in het verleden niets weten van politieke inmenging met het beleid van de ECB.

Sarkozy zou willen dat er notulen worden gepubliceerd van de vergaderingen waarop ECB-bestuurders besluiten over het al dan niet verhogen van de rente. Dat zou de druk verhogen op die bestuurders om rekening te houden met nationale wensen.

Verder zou de Franse president willen dat de eurogroep, het maandelijkse overleg van de ministers van Financiën van de landen die de euro gebruiken, een secretariaat krijgt. Dat zou overleg tussen politici en de ECB moeten vergemakkelijken.

Volgens de krant, die zich baseert op anonieme Franse functionarissen, ziet Sarkozy in dat zijn voorstellen gevoelig liggen. Hij zou daarom willen wachten met het doen van de voorstellen tot volgend jaar, wanneer Frankrijk geen voorzitter meer is van de EU.

Sarkozy uitte in het verleden regelmatig kritiek op het beleid van de ECB, met name op het rentebeleid. Eerder deze maand verhoogde de ECB de rente tot 4,25 procent in een poging de hoge inflatie te beteugelen. „We stellen de onafhankelijkheid van de ECB niet ter discussie”, zei Sarkozy onlangs, „als we ons afvragen of het redelijk is dat de rente wordt verhoogd naar 4,25 procent, terwijl de Amerikanen op 2 procent zitten.”

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie, die zich altijd sterk maakt voor de onafhankelijkheid van de ECB, nam het enkele weken geleden op voor de bank. „Als het om inflatie gaat dan heb ik meer vertrouwen in centralebankiers dan in politici”, zei Barroso. „Centralebankiers hebben geen last van politieke druk om kortetermijnbeslissingen te nemen.”

De ECB wordt geleid door de Fransman Trichet. Maar die benadrukte in het verleden keer op keer dat de ECB onafhankelijk moet kunnen functioneren. Trichet uitte onlangs in het Europees Parlement weer kritiek op landen die te weinig doen om hun begrotingstekort terug te dringen. Een van die landen is Frankrijk.

    • Jeroen van der Kris