Ploeg van Riis zet de toon op Italiaanse bodem

Op Italiaanse bodem viel Denis Mentsjov zowaar aan en kraakte geletruidrager Cadel Evans gisteren. De ploeg van CSC profiteerde in de slotbeklimming maximaal.

Cadel Evans kijkt om naar de renner die later op de dag z’n gele trui zal overnemen, Frank Schleck. Foto AFP Former yellow jersey Australian team leader Cadel Evans (L) (Silence Lotto/Bel) and new overall leader's yellow jersey Luxembourger Frank Schleck (R) (CSC/Den) ride in the pack, on July 20, 2008, during the 183 km fifteenth stage of the 2008 Tour de France cycling race run between Embrun and Prato Nevoso (Italy). Australian Simon Gerrans (Credit Agricole/Fra) won ahead of Spanish Egoi Martinez (Euskatel/Spa) and US Danny Pate (Garmin-Chipotle/US). AFP PHOTO JOEL SAGET AFP

Maarten Scholten

Zes renners binnen vijftig seconden van de nieuwe klassementsleider Frank Schleck en elkaar volop aanvallende favorieten. Een val, terugkeer, aanval van Rabokopman Denis Mentsjov én een wankelende geletruidrager Cadel Evans. Maar de grootste winnaar in de vijftiende etappe van de Tour de France? Bijna stiekem sloeg de Spanjaard Carlos Sastre in de laatste paar kilometer van de slotklim een behoorlijk gat met de andere favorieten. „Hij is de grootste concurrent”, concludeerde Raboploegleider Erik Breukink.

Een saaie bergrit leek het gisteren tot de laatste kilometers van de slotklim naar het Italiaanse Prato Nevoso. Vier vroege vluchters ver vooruit, van wie de Australiër Simon Gerrans de etappe won. Een peloton dat vrijwel compleet over de 2.744 meter hoge Agnello reed en twee keer vaart minderde na valpartijen, waarbij Oscar Pereiro (Tourwinnaar van 2006) uitviel met een gebroken sleutelbeen en ook Raborenner Laurens ten Dam zonder ernstige gevolgen betrokken was. De machtige CSC-ploeg, die zich met machinisten Fabian Cancellara en Jens Voigt op kop zette richting slotklim. Met de klassementstoppers in slagorde erachter. Elkaar beloerend zoals eerder in de Pyreneeën, just another day at the office.

Tot het moment dat Denis Mentsjov op vijf kilometer van de streep demarreerde. Eindelijk een favoriet die durfde aan te vallen in deze Tour. „We zagen dat Evans een paar keer in problemen kwam”, zei Breukink. „Denis zag het zelf ook. Hij voelde zich goed, dan moet je in een aankomst bergop iets proberen.” Maar net toen de dertigjarige Rus los was van de rest, schoof hij in een bocht naar links hard onderuit. Breukink: „Hij wilde net aanzetten in die bocht maar het was spiegelglad.” Ook omdat de andere favorieten even voor hem inhielden, kon Mentsjov weer voorin aansluiten.

Op dat moment had CSC de wedstrijd alweer in een ijzeren greep. De ploeg van manager Bjarne Riis steekt in de belangrijke etappes van deze Tour ver uit boven de rest. Met drie man in een groep van tien favorieten kon in de laatste kilometers het ploegenspel worden gespeeld. Andy Schleck, die in de bergrit naar Hautacam veel tijd verloor, offerde zich op. „Andy maakte tempo en deed geweldig werk”, zei oudere broer Frank. „Het plan was dat Carlos [Sastre] vervolgens zou aanvallen om tijd te winnen op de andere favorieten en dat ik in de laatste 500 meter zou proberen het geel te pakken.”

Nogmaals Mentsjov en de verrassende Oostenrijker Bernard Kohl kozen in de slotfase voor de aanval. Geletruidrager Evans, die geen steun had van ploeggenoten, kwam op zijn tandvlees aanvankelijk nog een paar keer terug. Maar de tweede aanval van Sastre, gevolgd door Mentsjov en Kohl, was hem te veel. De Rabokopman kon zijn medevluchters in de laatste paar honderd meter niet volgen en verloor nog twintig seconden. „Zijn val en terugkeer voorin hebben waarschijnlijk net de kracht gekost die hij op het laatst tekort kwam”, zei Breukink.

Sastre en Kohl wonnen in twee kilometer klimmen liefst 47 seconden op Evans, die zich concentreerde op het achterwiel van Frank Schleck. Maar in de slotfase vervolmaakte de 28-jarige klimmer het plan van zijn ploeg, en pakte als tweede Luxemburger na Kim Kirchen de gele trui in deze Tour. „We hebben een superteam”, herhaalde de oudste Schleck na afloop onophoudelijk. Broer Andy (23) heeft de witte trui van beste jongere weer in het vizier. Een ook het ploegenklassement is voor CSC.

Met 7 tellen voorsprong op de sterke Kohl, 8 op Evans, 38 op Mentsjov, 39 op Vandevelde en 49 op ploeggenoot Sastre kan de nieuwe geletruidrager de komende dagen niet achterover leunen. Morgen volgt een rit met 47 kilometer klimmen over twee Alpencols, de Lombarda-pas en de Col de la Bonette, met 2.802 meter ‘het dak’ van de Tour. Een dag later staat de klassieker naar Alpe d’Huez op het programma, met in totaal 63,7 kilometer bergop. „Ik zal nog moeten aanvallen als ik de Tour wil winnen”, wist Frank Schleck, die in de slottijdrit van komende zaterdag waarschijnlijk tijd zal verliezen.

Breukink, die Mentsjov goede kansen geeft, kijkt meer naar andere concurrenten. Naar Sastre, die wel getekend aan de finish kwam maar twee jaar geleden al toonde dat hij oog heeft voor de juiste momenten om bergop aan te vallen. De 33-jarige Spanjaard zorgde er toen voor dat Floyd Landis brak op La Toussuire.

„En ik schrijf ook Evans nog niet af”, zei Breukink. „Hij heeft nu ervaren dat de gele trui stress oplevert. Je moet van goeden huize komen om daar à la Lance Armstrong mee om te gaan. Zonder geel is hij weer underdog. De inspanningen van twee weken Tour gaan nu meespelen, de meest constante renners blijven over. De Tour is in elk geval weer spannend.”

    • Maarten Scholten