PKK-militie laat gegijzelde Duitse bergtoeristen vrij

De drie Duitse bergbeklimmers, die bijna twee weken geleden in het oosten van Turkije werden ontvoerd door een PKK-militie, zijn zondagochtend vrijgelaten. Ze verkeren volgens een woordvoerder van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken in goede gezondheid. Ze worden morgen terugverwacht in Duitsland.

Over details over hun vrijlating zwijgen zowel de Turkse als de Duitse autoriteiten. Het drietal zou door zijn ontvoerders zijn achtergelaten en korte tijd later door Turkse militairen zijn opgepikt. Volgens Duitse terrorisme-experts is het onwaarschijnlijk dat er losgeld is betaald.

De drie klimmers (65, 47 en 33 jaar) maakten deel uit van een Duitse expeditie op de berg Ararat in Oost-Turkije. Ze bevonden zich op ongeveer 3.200 meter hoogte toen ze op 8 juli werden ontvoerd door een militie van de Koerdische arbeiderspartij PKK. Deze verboden organisatie strijdt voor een onafhankelijk Koerdistan in het oosten van Turkije en het noorden van Irak en Iran.

De PKK eiste in ruil voor vrijlating beëindiging van Turkse militaire acties rond de berg Ararat en opheffing van het verbod op uitzendingen van de PKK-gezinde Roj-tv in Duitsland. De regeringen van Turkije en Duitsland wezen die eisen af. Zij stonden op onvoorwaardelijke vrijlating van de drie gijzelaars.

„U weet dat we alles doen om de gijzelaars vrij te krijgen. Dat is in dit geval gelukt, en meer kan ik er nu niet over zeggen”, aldus de Duitse bondskanselier Angela Merkel gisteren in Berlijn.

Volgens de website van weekblad Der Spiegel hebben de ontvoerders de drie klimmers stilletjes in de bergen achtergelaten. „Wij hebben besloten dat de gijzelaars kunnen gaan. De onderhandelingen daarover zijn gevoerd door twee Koerdische organisaties uit Turkije”, zei PKK-woordvoerder Ahmed Danas tegen Der Spiegel. Onduidelijk is of het Turkse leger de gijzelnemers op de hielen zat.

De officiële PKK-verklaring past volgens het weekblad in de inschatting die door het crisiscentrum van Buitenlandse Zaken in Berlijn was gemaakt. Daar hield men er rekening mee dat de drie klimmers het slachtoffer waren van een actie van een lokale strijdgroep die niet steun had gekregen van de PKK-leiding. De leiding zou er vervolgens veel aan gelegen zijn geweest te laten zien dat zij de volledige controle heeft over de gewapende milities die binnen de PKK opereren. (AP, AFP, Reuters)