Panda is ‘duivels’

Panda Po, uit 'Kung Fu Panda' scene uit de film Kung Fu Panda (2008) FOTO: Dreamworks Dreamworks

„We mogen ook de schoonheid van de Chinese cultuur niet vergeten”, zei actrice Angela Jolie afgelopen mei nog bij de première van Kung Fu Panda in Cannes. Zij reageerde op vragen van de pers over de Chinese bezetting van Tibet en het schenden van de mensenrechten en deed vooral haar best om een controverse rond de film met een Chinees tintje te vermijden.

Maar nu heeft de film in China zelf toch tot protest geleid – zij het van een iets andere aard. Zhao Bandi, een Chinese modeontwerper, ziet in de afbeelding van Po de pandabeer een belediging van dit gekoesterde nationale symbool van China. Hij wil dat de film verboden wordt. Zijn ongenoegen is met vooral gericht op de groene ogen van de panda. Een panda met groene ogen is volgens Zhao „duivels”. Zhao: „Nobelen van hart hebben in de schilderkunst nooit groene ogen.” Dat Po de panda groene ogen heeft, duidt op „een samenzwering van Hollywood”, volgens de modeontwerper, die bekend staat als de ‘Pandaman’, omdat hij zelf de panda als inspiratiebron voor zijn ontwerpen gebruikt.

Daarbij is de vader van Po de panda in Kung Fu Panda een eend. „De vader als eend afbeelden is een belediging voor het Chinese volk”, aldus Zhao. „Ik ben bang dat jonge Chinezen zullen gaan denken dat hun voorouder Donald Duck is.’’

Vorige maand al maakte de modeontwerper bezwaar tegen de vertoning van de film in het door aardbevingen getroffen Sichuan. Hij vreesde dat de film de slachtoffers zou kwetsen.

Het is Zhao volgens eigen zeggen niet om geld of aandacht voor zijn eigen werk te doen. Hij zegt alleen een verontschuldiging van de filmmakers te verlangen. Een rechtbank in Peking heeft zijn aanklacht in behandeling.

De film Kung Fu Panda draait in de Chinese bioscopen sinds 20 juni en is tot nu toe een buitengewoon succes.