Oostenrijker als Tourheld

Klimspecialist op zeven tellen van gele trui en eerste Oostenrijker in bolletjestrui.

Kohl gaat bescheiden uit van notering in top-10.

Bij het begin van de laatste Tourweek staat Bernard Kohl op slechts zeven tellen van de gele leiderstrui, draagt hij als eerste Oostenrijker in de geschiedenis de bolletjestrui bovendien. De 26-jarige renner van de Duitse Gerolsteinerploeg, gisteren weer uitblinker in de eerste Alpenrit, is met de Amerikaan Christian Vandevelde (Garmin) tot nu toe de grootste verrassing van de Tour.

„Ik verbaas mezelf toch wel”, stelde hij al voor de rit naar Prato Nevoso. „Mijn doel vooraf was top-10. Ik wist dat ik kon klimmen, in deze Tour is gebleken dat mijn tijdrit veel is verbeterd. Maar ik blijf uitgaan van top-10. Achter mij staat een aantal renners die meer ervaring hebben in wedstrijden over drie weken dan ik. Misschien komen zij me in de laatste week nog voorbij. Teleurgesteld zal ik na deze Tour niet zijn.”

Kohl is de eerste Oostenrijker die een hoofdrol speelt in het Tourklassement sinds Georg Totschnig, die in 2004 als zevende eindigde. De in Wenen geboren klimmer (1,72 lang en 61 kilo licht) werd vorig jaar derde in de Dauphiné Libéré en dertigste in zijn eerste Tour.

Hij begon zijn carrière in de opleidingsploeg van Rabobank. „Die periode is heel belangrijk geweest voor mijn ontwikkeling”, zegt hij in gebroken Nederlands. „Bijna alle renners van die generatie zijn inmiddels prof: Pieter Weening, Joost Posthuma, Stef Clement, Laurens ten Dam.”

Weening was in 2003 huisgenoot van Kohl in Valkenburg. „Hij kan een aardig stukje fietsen, echt iemand die 100 procent voor zijn vak leeft”, typeert hij kort en goed. „Ik wist al dat hij iets kon”, zegt Laurens ten Dam. „Hij koos ervoor op jonge leeftijd naar Nederland te vertrekken. Hij was niet de beste van de ploeg, maar je ziet wel vaker dat sporters op latere leeftijd nog behoorlijk verbeteren.”

Bij zijn ploeg Gerolsteiner, naarstig op zoek naar een nieuwe sponsor, leggen ze geen druk op de nummer twee van het klassement. „Hij is van zichzelf al veeleisend genoeg”, zegt manager Hans-Michael Holczer. Kohl voelt geen extra druk. „Met de ritzege en het geel van Schumacher was de Tour voor ons al geslaagd. We hebben genoeg reclame gemaakt.”

    • Maarten Scholten