Onteigening op komst in Zimbabwe

De Zimbabweaanse regering is van plan om alle bedrijven uit landen die de Europese en Amerikaanse sancties tegen president Mugabe en zijn vertrouwelingen steunen, te onteigenen.

De regering wil de bedrijven overdoen aan zakenmensen uit landen die Mugabe wel vriendelijk zijn gezind, zoals Rusland en China. Het dreigement tot meer onteigeningen komt op het moment dat de oppositie voor het eerst heeft aangegeven bereid te zijn tot onderhandelingen met regeringspartij Zanu-PF.

De regeringsgezinde krant Sunday Mail, een vertrouwd doorgeefluik van nieuw regeringsbeleid in Zimbabwe, meldde gisteren dat de regering is begonnen met het in kaart brengen van buitenlandse investeringen in Zimbabwe. Bijna vijfhonderd bedrijven zijn aangemerkt als ‘Brits’ en nog eens 353 bedrijven als ‘Europees’. In Zimbabwe wordt al langer gevreesd voor plundering van de overgebleven bedrijven, op dezelfde manier als eerder gebeurde met de blanke boerderijen. Nu de officiële inflatie is opgelopen tot 2,2 miljoen procent en de Duitse regering onlangs een Duits bedrijf ertoe overhaalde om niet langer biljetten te drukken voor de Zimbabweaanse centrale bank, heeft de regering geen middelen meer om militairen, politieagenten en andere ambtenaren te betalen. Gisteren werd een biljet van 100 miljard ‘Zim-dollar’ geïntroduceerd, nu evenveel waard als twee broden.

De snel verslechterende economie is de belangrijkste drijfveer voor de Zimbabweaanse regering om snel te willen beginnen met onderhandelingen met de oppositie van Morgan Tsvangirai. Regering en oppositie zouden vanmiddag een akkoord over besprekingen tekenen. Groot-Brittannië, de VS en de EU hebben een financiële injectie van ruim 3 miljard euro beloofd als Zanu-PF en oppositiepartij MDC er in slagen een overgangsregering te vormen. Woordvoerders van de MDC lieten dit weekend doorschemeren bereid te zijn tot onderhandelingen, nu de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki zich als bemiddelaar laat bijstaan door vertegenwoordigers van de VN, de Afrikaanse Unie en het regionale samenwerkingsverband SADC. De MDC beschuldigt Mbeki van partijdigheid en weigerde te onderhandelen onder diens exclusieve supervisie.

De uitgangspunten van de twee partijen liggen mijlenver uit elkaar. Mugabe eist dat de oppositie hem erkent als legitiem staatshoofd, na de gewelddadige verkiezingen van 27 juni waar de oppositie weigerde aan mee te doen. Sindsdien zijn volgens de MDC zeker dertig aanhangers vermoord.