Obama: in Afghanistan moeten we de strijd voeren

Na een tweedaagse bezoek aan Afghanistan is de Amerikaanse presidentskandidaat Barack Obama vandaag aangekomen in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Daar spreekt hij naar verwachting onder meer met de Amerikaanse generaal Petraeus en de Iraakse premier al-Maliki.

Gisteren had Obama in de Afghaanse hoofdstad Kabul gezegd dat Afghanistan weer het belangrijkste front moet worden in de strijd tegen terreur. Hij heeft eerder gezegd dat hij er 7.000 extra Amerikaanse troepen heen wil sturen als hij president is. De Democraat noemde de situatie in het land gisteren „hachelijk en urgent”. Het was zijn eerste bezoek aan het land. Hij reist in gezelschap van zijn medesenatoren Jack Reed (Democraat) en Chuck Hagel (Republikein).

Na een lunch met de Afghaanse president Karzai gaven de drie senatoren gisteren een verklaring uit waarin ze stelden dat de VS en Afghanistan een sterk partnerschap moeten hebben, gebaseerd op de formule ‘meer voor meer’: meer manschappen en hulp van de Verenigde Staten en de NAVO, en meer actie van de Afghaanse regering om het bestaan van de Afghanen te verbeteren.

Obama’s buitenlandse reis begon vrijdag in Koeweit, waar hij Amerikaanse troepen bezocht. Zaterdag kwam hij aan in Afghanistan, waar hij onder meer sprak met militaire leiders en de gouverneur van de provincie Nangarhar. Die ontmoeting vond plaats op een Amerikaanse militaire basis in Jalalabad, in het oosten van het land.

Obama’s bezoek vandaag aan Irak (na opnieuw een korte tussenstop in Koeweit) was uit veiligheidsoverwegingen met geheimzinnigheid omgeven. Bij het ter perse gaan van deze krant was niet bekend op hij zich ook buiten Bagdad zou begeven. De komende dagen reist hij door naar Jordanië, Israël, de Palestijnse gebieden, Berlijn, Parijs en Londen.

Al voor zijn aankomst in Irak was Obama daar het voorwerp van enige opschudding. Het Duitse blad Der Spiegel meldde zaterdag op zijn website dat de Iraakse premier al-Maliki in een interview had gezegd dat hij Obama’s plan steunt voor de terugtrekking van de Amerikaanse gevechtstroepen uit Irak binnen zestien maanden.

In Washington leidde dat tot ergernis, waarop Amerikaanse diplomaten in Bagdad medewerkers van Maliki om opheldering vroegen. Daarop gaf de woordvoerder van de premier een verklaring uit dat de woorden van zijn baas „verkeerd begrepen en verkeerd vertaald” waren. Maar The New York Times schrijft dat uit de geluidsopname van het interview, die de krant van Duitse journalisten gekregen en uit het Arabisch vertaald heeft, blijkt dat Maliki zelf over het standpunt van Obama begon en zei: „Obama zegt dat hij de troepen in zestien maanden wil terugtrekken als hij aan de macht komt, wij denken dat die periode iets langer of korter kan zijn, maar dat het een geschikt eind kan zijn voor de aanwezigheid van de troepen in Irak.” (AP, Reuters)