NAVO verkiest open source software boven gebruik Microsoft

Rotterdam. De NAVO stapt over op het Open Document Formaat (ODF). De organisatie wordt zo minder afhankelijk van de standaard kantoorsoftware van Microsoft. ODF is een open standaard voor het bewaren en uitwisselen van tekstbestanden, spreadsheets en presentaties. Het is een zogeheten open standaard, wat betekent dat het formaat niet afhankelijk is van één producent. Volgens deskundigen zijn de open standaarden belangrijk voor het behoud van oudere documenten. Met ODF zijn ook oudere documenten te openen en te bewerken. Onlangs is ODF door het standaardeninstituut ISO erkend als internationale standaard. Dit tot teleurstelling van Microsoft. De softwarereus heeft geprobeerd om zijn eigen formaat Office Open XML (OOXML) erkend te krijgen door ISO. Inmiddels heeft Microsoft aangekondigd ODF op te nemen in het veelgebruikte kantoorpakket Microsoft Office. Het verplicht stellen van ODF binnen de NAVO gebeurde op initiatief van het Nederlandse ministerie van Defensie en past binnen het actieplan `Nederland Open in Verbinding`. Volgens dat plan moeten alle Nederlandse overheidsorganisaties overstappen op open standaarden en open source software.

    • Marie-José Klaver