Mooier maken van de werkelijkheid

Mag een nieuwsfotograaf extra rookwolken zetten bij een raket in Iran? Hoogleraar Frits Gierstberg vindt het naïef om te denken dat foto’s de werkelijkheid verbeelden.

September 1976. De Bende van Vier is verwijderd van de originele foto (boven) van een herdenkingsceremonie voor Mao Zedong op het Plein van de Hemelse Vrede. De vier waren radicale nieuwkomers in de Communistische Partij en genoten bescherming van Mao. Na diens dood in 1976 verzetten zij zich tegen de pragmatische koers van de partij. De vier zijn uit de partij gestoten gearresteerd en in 1980 en 1981 ter dood veroordeeld. Foto www.cs.dartmouth.edu September 1976: The so called "Gang of Four" were removed from this original photograph of a memorial ceremony for Mao Tse-Tung held at Tiananmen Square. September 1976. De Bende van Vier is verwijderd van de originele foto (boven) van een herdenkingsceremonie voor Mao Zedong op het Plein van de Hemelse Vrede. De vier waren radicale nieuwkomers in de Communistische Partij en genoten bescherming van Mao. Na diens dood in 1976 verzetten zij zich tegen de pragmatische koers van de partij. De vier zijn in 1980 en 1981 ter dood veroordeeld. Foto www.cs.dartmouth.edu www.cs.dartmouth.edu

Een extra rookwolkje in een foto van ontploffend Beiroet. Een vetrolletje uitgummen bij president Sarkozy. Of een raket toevoegen op de foto van een Iraanse proeflancering. Met wat kleine aanpassingen kunnen fotografen de werkelijkheid net iets mooier maken. „Dat moet kunnen”, vindt Frits Gierstberg, hoogleraar fotografie aan de Erasmusuniversiteit. „Het is naïef om te denken dat foto’s de werkelijkheid verbeelden.”

Dat mode- en reclamefoto’s worden gemanipuleerd, is bekend. Maar ook nieuwsmakers hebben te maken met aangedikt beeldmateriaal. Als uitkomt dat geknoeid is met journalistieke beelden, zoals met de Beiroet- en Iranfoto’s, is de publieke verontwaardiging groot. Toch zegt Gierstberg: „Een overdreven reactie”. De digitaal toegevoegde rookwolk in Beiroet hoeft in zijn ogen geen probleem te vormen. „Die fotograaf had dat misschien wel gezien, maar was net te laat. Dan kun je zo’n wolk best intekenen om de foto iets aan te zetten.”

In de geschiedenis van de fotografie kwam het manipuleren van beelden altijd al voor. Een van de oudste voorbeelden is een staatsieportret van de Amerikaanse president Lincoln in 1860, waarbij het hoofd van Lincoln is geplaatst op het lichaam van voormalig vice-president John Calhoun. National Geographic liet piramides schuiven tot ze op de omslag pasten, en Time experimenteert naar eigen zeggen graag met ‘conceptuele covers’ en maakte O. J. Simpson zwarter dan hij is.

Opvallend is dat de manipulatie van journalistieke beelden tegenwoordig meestal door een weblogger wordt ontdekt, en niet door de fotoredacties van kranten of persbureaus zelf. Zo werd de gemanipuleerde foto uit Iran geplaatst op websites en kranten van onder meer New York Times, Los Angeles Times, BBC News en Chicago Tribune, voordat weblogger Little Green Footballs onthulde dat in de foto ‘gekloonde’ rookwolken en raketten te zien zijn. Een Iraanse blogger voegde eraan toe dat de foto’s liefst twee jaar oud zouden zijn.

Volgens fotoredacteuren is het haast ondoenlijk om dergelijke fopperij te voorkomen. Leo Blom, nieuwsmanager van ANP Photo: „In de hectiek van het nieuws is er niet veel tijd om elke foto af te speuren op onvolkomenheden.”

Hoogleraar Gierstberg vindt de foto uit Iran een uitzonderlijk geval. „Maar op een ander niveau wordt ontzettend veel gemanipuleerd: details wegpoetsen, stofjes eruit, kleur en licht aanpassen. Dat gebeurde met de hand ook al in de doka.” De donkere kamer en het negatief zijn verdwenen, nu is er Photoshop. Het digitaal bewerken van foto’s valt uit te splitsen in corrigeren, manipuleren en monteren. Deze handelingen worden meestal samengebracht onder de noemer photoshoppen.

Alle foto’s in reclame of media worden voor publicatie bewerkt. Om de kleuren te corrigeren, contrasten zwakker of sterker te maken en oneffenheden te verwijderen. Tot zover is fotobewerking geaccepteerd in de journalistiek. Grensgevallen zijn: het al dan niet verwijderen van irrelevante details (een storend snoer of richtmicrofoon) of het donker of lichter maken van wolken of lucht. Objecten toevoegen, verwijderen, vermenigvuldigen of kopiëren zijn normaal gesproken onacceptabel. Volgens Petra Oudhoff, juriste bij fotografenvakbond NVF, liggen de grenzen voor elke fotograaf anders. Maar: „informatie veranderen, toevoegen of weghalen is niet de bedoeling” – toon- en kleurcorrecties kunnen wel.

Eike den Hertog, beeldredacteur bij fotopersbureau Hollandse Hoogte, is coulanter. „Een fotograaf kan uit esthetische overwegingen iets in het beeld veranderen, bijvoorbeeld een stopcontact weghalen. Als het om zoiets onbelangrijks gaat, vind ik dat niet ernstig. Maar het is niet slim. De betrouwbaarheid van de fotografie staat toch al onder druk, nu er zo makkelijk wordt gemanipuleerd met de computer.”

Hoogleraar Gierstberg bepleit dat het publiek anders naar foto’s moet gaan kijken. „Net als tekst, kunnen ook foto’s een opinie uitdragen. Het hangt helemaal van de context af. Dat moeten lezers en kijkers leren onderscheiden.” Hij vindt dat te krampachtig wordt gedaan als zouden foto’s brengers van de waarheid zijn. „Een gezond wantrouwen tegen getoonde beelden kan geen kwaad.”

Voorbeelden van beeldmanipulatie in de media van 1860 tot nu op: nrc/media

    • Olga van Ditzhuijzen