Michael Rasmussen

De bergetappe na de tweede rustdag, morgen van Cuneo naar Jausiers over 157 kilometer met twee cols van de buitencategorie, zal in de Tour voor altijd verbonden blijven met de Deense renner Michael Rasmussen. Perfect gelanceerd door zijn Raboploeggenoten Thomas Dekker en Michael Boogerd leek hij zich op 25 juli 2007 na glorieuze ritwinst op de Col d’Aubisque te verzekeren van de gele trui.

Wereldkampioen mountainbike Rasmussen (Holbaek, 1 juni 1974) begon als wegrenner bij CSC en vertrok vervolgens naar Rabobank. Ploegleider Theo de Rooij had hem na een lange aanval in de Giro bijna van de fiets zien vallen. „Wat een courage”, dacht hij. Bij de Nederlandse ploeg keken ze eerst wat vreemd op van de 1.75 meter lange en nog geen 60 kilo lichte renner. Een freak op alle gebied: voeding, materiaal, training, financiën. „Hij eiste het uiterste”, zei ploegleider Frans Maassen. Geleidelijk won hij aan respect. Solo’s in de Tour van 2004, ritwinst en bolletjestrui in 2005 en 2006. In 2007, toen z’n contract afliep, wilde hij meer. In Tignes pakte hij na een week Tour ’t geel.

De avond na zijn derde etappezege, op de Aubisque, wordt Michael Rasmussen door directeur Theo de Rooij uit de Tour gehaald en even later door de sponsor op staande voet ontslagen. Hij heeft gelogen over zijn verblijfplaats voor de Tour en daardoor dopingcontroles gemist. Vlak voor de Tour 2008 oordeelt de rechter dat Rabobank hem bijna 7 ton moet betalen omdat de ploegleiding minimaal had kunnen weten dat hij een onjuiste verblijfplaats had opgegeven. Rasmussen wordt voor twee jaar geschorst.

Maarten Scholten

    • Maarten Scholten