Met zes renners op een kluitje, spannend

In de vijftiende Touretappe probeerden de favorieten eindelijk aan te vallen.

Het resultaat: ze staan nog dichter bij elkaar in de top.

De nieuwe geletruidrager Franck Schleck (rechts) pijnigt de later onttroonde leider Cadel Evans op weg naar Prato Nevoso. Foto AP Team CSC Saxo Bank's Frank Schleck of Luxembourg cycles ahead of Silence Lotto team rider and leader's yellow jersey holder Cadel Evans of Australia during the fifteenth stage of the 95th Tour de France cycling race between Embrun and Prato Nevoso, July 20, 2008. REUTERS/Bogdan Cristel (FRANCE) REUTERS

Zes renners binnen vijftig seconden van de nieuwe klassementsleider Frank Schleck en elkaar volop aanvallende favorieten. Een val, terugkeer, aanval van Rabokopman Denis Mentsjov én een krakende geletruidrager Cadel Evans. Maar de grootste winnaar in de vijftiende etappe van de Tour de France? Bijna stiekem sloeg de Spanjaard Carlos Sastre in de laatste paar kilometer van de slotklim een behoorlijk gat met de andere favorieten. „Hij is de grootste concurrent”, concludeerde Raboploegleider Erik Breukink.

Een saaie bergrit leek het gisteren tot de laatste kilometers van de slotklim naar het Italiaanse Prato Nevoso. Vier vroege vluchters ver vooruit, van wie de Australiër Simon Gerrans de etappe won. Een peloton dat vrijwel compleet over de 2.744 meter hoge Agnello reed en twee keer vaart minderde na valpartijen, waarbij Oscar Pereiro (Tourwinnaar van 2006) uitviel met een gebroken sleutelbeen en ook Raborenner Laurens ten Dam zonder ernstige gevolgen betrokken was. De machtige CSC-ploeg, die zich met machinisten Fabian Cancellara en Jens Voigt op kop zette richting slotklim. Met de klassementstoppers in slagorde erachter. Elkaar beloerend zoals eerder in de Pyreneeën, just another day at the office.

Tot het moment dat Denis Mentsjov op vijf kilometer van de streep demarreerde. Eindelijk een favoriet die durfde aan te vallen in deze Tour. „We zagen dat Evans een paar keer in problemen kwam”, zei Breukink. „Denis zag het zelf ook. Hij voelde zich goed, dan moet je in een aankomst bergop iets proberen.” Maar net toen de dertigjarige Rus los was van de rest, schoof hij in een bocht naar links hard onderuit. Breukink: „Hij wilde net aanzetten in die bocht maar het was spiegelglad.” Ook omdat de andere favorieten even inhielden, kon Mentsjov weer voorin aansluiten.

Op dat moment had CSC de wedstrijd alweer in een ijzeren greep. De ploeg van manager Bjarne Riis steekt in de belangrijke etappes van deze Tour ver uit boven de rest. Met drie man in een groep van tien favorieten kon in de laatste kilometers het ploegenspel worden gespeeld. Andy Schleck, die in de bergrit naar Hautacam veel tijd verloor, offerde zich op. „Andy maakte tempo en deed geweldig werk”, zei oudere broer Frank. „Het plan was dat Carlos [Sastre] vervolgens zou aanvallen om tijd te winnen op de andere favorieten en dat ik in de laatste 500 meter zou proberen het geel te pakken.”

Nogmaals Mentsjov en de verrassende Oostenrijker Bernard Kohl kozen in de slotfase voor de aanval. Geletruidrager Evans, die geen steun had van ploeggenoten, kwam op zijn tandvlees aanvankelijk nog een paar keer terug. Maar de tweede aanval van Sastre, gevolgd door Mentsjov en Kohl, was hem te veel. De Rabokopman kon zijn medevluchters in de laatste paar honderd meter niet volgen en verloor nog twintig seconden.

Sastre en Kohl wonnen in twee kilometer klimmen liefst 47 seconden op Evans, die zich concentreerde op het achterwiel van Frank Schleck. Maar in de slotfase vervolmaakte de 28-jarige klimmer het plan van zijn ploeg, en pakte als tweede Luxemburger na Kim Kirchen de gele trui in deze Tour. „We hebben een superteam”, herhaalde de oudste Schleck na afloop onophoudelijk. Broer Andy (23) heeft de witte trui van beste jongere weer in het vizier. Een ook het ploegenklassement is voor CSC.

Met 7 tellen voorsprong op de sterke Kohl, 8 op Evans, 38 op Mentsjov, 39 op Vandevelde en 49 op ploeggenoot Sastre kan de nieuwe geletruidrager de komende dagen niet achterover leunen. Morgen volgt een rit met 47 kilometer klimmen over twee Alpencols, de Lombarda-pas en de Col de la Bonette, met 2.802 meter het dak van de Ronde. Een dag later staat de klassieker naar Alpe d’Huez op het programma, met in totaal 63,7 kilometer bergop.

Breukink, die Mentsjov goede kansen geeft, kijkt meer naar andere concurrenten. Naar Sastre, die wel getekend aan de finish kwam maar twee jaar geleden al toonde dat hij oog heeft voor de juiste momenten om bergop aan te vallen. De 33-jarige Spanjaard zorgde er toen voor dat Floyd Landis brak op La Toussuire. „En ik schrijf ook Evans nog niet af”, zei Breukink. „De inspanningen van twee weken Tour gaan nu meespelen, de meest constante renners blijven over. De Tour is in elk geval weer spannend.”

    • Maarten Scholten