Massaal protest Colombia tegen ontvoeringen

In heel Colombia is gisteren massaal gedemonstreerd voor de vrijlating van de duizenden gijzelaars die soms al jaren worden vastgehouden in de jungle. Honderdduizenden mensen gingen de straat op, en de presidenten van Colombia, Brazilië en Peru woonden een protestbijeenkomst bij waar onder meer de Colombiaanse zangers Shakira en Carlos Vives optraden en de oproep tot vrijlating van de gijzelaars onder steunden.

De afgelopen twaalf jaar zijn 23.854 mensen gegijzeld in Colombia, van wie er nog een kleine 3.000 vastzitten. Zo’n 700 worden gegijzeld door de guerrillabeweging FARC.

In de hoofdstad Bogotá waren gisteren meer dan 30.000 politieagenten op de been om de betoging in goede banen te leiden. Het centrale plein van de stad, Plaza Bolivar, vulde zich helemaal met mensen die vlaggetjes meedroegen en spandoeken met teksten als „Laat ze nu vrij!”.

In de stad Leticia, in het oerwoud bij de grens met Brazilië, speelde de wereldberoemde Colombiaanse zangeres Shakira de hoofdrol op een concert waarbij ook de presidenten Uribe (Colombia), Lula (Brazilië) en García (Peru) aanwezig waren. Eerst zong ze, bij een militaire parade die werd afgenomen door president Uribe, het volkslied. Later, gekleed in een hemdje waarop in de kleuren van de Colombiaanse vlag de woorden stonden ‘verenigd en vrij’, gaf ze een concert. „Vandaag is een historische dag. Samen schreeuwen we met één stem: vrijheid!”.

Ook in steden buiten Colombia vonden demonstraties plaats voor de vrijlating van de gijzelaars, van New York tot Sydney, Madrid, Londen en Parijs.

In de Franse hoofdstad sprak de Frans-Colombiaanse politica Ingrid Betancourt, die begin deze maand met veertien andere gijzelaars bevrijd werd uit handen van de FARC, een groot concert bij de Eiffeltoren toe.

Ze riep de leider van de FARC, Alfonso Cano, op om „de geweren voor rozen in te ruilen.” Er waren zo’n 8.000 mensen naar het concert komen luisteren. (AFP, Reuters, AP)