Lamschili

Voor 4 personen2 uien (circa 150 g)2 grote tenen knoflook1 grote rode paprika1 verse rode chilipeper400 gram verse trostomaten500 g lamsboutplakken75 gram boter1 eetlepel bloemzout en versgemalen peper2 dl bouillon (vlees of gevogelte)een bos lente-ui2 ingemaakte jalapeño-pepers8 wraps of bloemtortilla’s van 15 centimeter doorsneegemengde slasoorten guacamole en/of zure room

In Amerika wordt chili meestal met rundvlees gemaakt en af en toe met varkensvlees. Mijn versie met lamsvlees zou er niet mogen. Jammer voor de Amerikanen.

Pel de uien en snipper ze. Pel de tenen knoflook, halveer ze in de lengte en hak de knoflook fijn. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd het vruchtvlees in reepjes. Hak de rode chilipeper fijn. Doe alles in een kom.

Snijd de tomaten in blokjes en doe ze in een kom. Snijd de lamsboutplakken in blokjes en bewaar de ronde stukjes bot. Verhit de boter in een zware pan op middelhoog vuur. Doe er de blokjes vlees en de botten in en schroei snel dicht. Bestrooi met bloem, peper en zout en laat onder af en toe omscheppen een paar minuten bakken. Schep met een schuimspaan uit de pan in een kom.

Doe de ui in het overgebleven vet in de pan. Laat onder af en toe omscheppen een paar minuten fruiten. Schep er dan de knoflook, paprika en chilipeper door en bak tot alles gaar is. Schep er de tomaten door en laat op hoog vuur circa 10 minuten koken tot ze uit elkaar vallen. Giet er de bouillon bij en laat weer aan de kook komen. Laat circa 5 minuten koken tot de saus gebonden is.

Snijd intussen de lente-ui in plakjes. Snijd de jalapeño-chilipepers in plakjes. Schep het vlees, de lente-ui en jalapeñopepers door de saus en laat doorwarmen op matig vuur. Proef en breng zo nodig op smaak met zout en peper.

Bak de tortilla’s één voor één kort in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot ze aan beide kanten goudgeel zijn. Rol de tortilla’s op tot kegels en schep er de chili in. Schik wat sla op vier borden en leg er de gevulde tortilla’s naast. Serveer desgewenst met guacamole en/of zure room.

KIM MACLEAN

Morgen: Spaghetti bottarga (2)

    • Kim Maclean