Kruisbessentaart

Een mail van Saartje. Haar kruisbessenstruik was klaar voor de oogst. Of ik een recept had voor kruisbessentaart. Eerlijk gezegd niet. Maar liever dan dat toe te geven, dook ik de keuken in met een schaal vol barstensrijpe kruisbessen.

En nu ik toch aan het bakken ben, maak ik er maar meteen een zomerfruittaartweek van.

200 g roomboter

300 g witte basterdsuiker

5 eieren

200 g bloem

1 theelepel gemberpoeder

1 theelepel maïzena

600 g rijpe kruisbessen

200 ml volvette Franse kwark

200 ml crème fraîche

verder: springvorm, ingevet met boter; bakpapier; (keramische) bakvulling

Verwarm de oven op 160 graden. Kneed 100 gram basterdsuiker door de boter. Voeg een half losgeklopt ei, bloem, gemberpoeder en een snuf zout toe. Kneed snel tot een soepel deeg en laat dit een uur rusten in de koelkast. Bekleed de springvorm met het deeg, prik er gaatjes in, leg er een stuk bakpapier op, stort de keramische bakvulling erin en bak de taartbodem 15 minuten. Was de kruisbessen, verwijder steeltjes en kroontjes. Klop de resterende eieren en suiker, de kwark en crème fraîche met een garde tot een homogene vla. Verwijder de keramische vulling en verwarm de oven op 200 graden. Strooi de maïzena met behulp van een zeefje gelijkmatig over de bodem. Verdeel er vervolgens de kruisbessen over. Schenk de vanilleroom over de bessen en bak de taart in een uur gaar.

Janneke Vreugdenhil

    • Janneke Vreugdenhil