Kredietcrisis drukt omzet Wolters Kluwer

Wolters Kluwer, uitgever van professionele informatie voor onder andere medici, juristen en belastingadviseurs, verwacht dit jaar een lagere omzet dan begroot. De uitgeverij denkt dat de omzet dit jaar met 3 procent zal groeien en niet met 4 procent. Dat heeft Wolters Kluwer vanochtend bekendgemaakt.

De zwakkere economische omstandigheden noodzaken Wolters Kluwer om de groeiverwachting bij te stellen, aldus het bedrijf. De wereldwijde crisis op de financiële markten drukt op de verkoop van los verkochte publicaties – dat wil zeggen zonder abonnementen – voor grote bedrijven zoals banken en verzekeraars.

Wolters Kluwer handhaaft wel de eerder vastgestelde winst per aandeel van 1,52 tot 1,57 euro per aandeel en de winstmarge van 20 procent. „Onze vaste inkomsten blijven op peil”, aldus Nancy McKinstry, bestuursvoorzitter van Wolters Kluwer. „We halen stabiele marges, groei in onlineactiviteiten en softwaretoepassingen met een hogere marge en opbrengsten van eerder ingezette reorganisaties.”

Het bedrijf kondigde in februari van dit jaar een grote bezuinigingsoperatie aan. Die moet in 2011 50 tot 75 miljoen euro opleveren. Wolters Kluwer wil onder meer het gebruik van zijn software stroomlijnen en meer banen verplaatsen naar Oost-Europa, Maleisië en India. Het gaat voornamelijk om werk in automatisering en productie van ‘content’. Wolters Kluwer maakt volgende week woensdag zijn halfjaarcijfers bekend.