Israëlische leger in opspraak

De Israëlische vredesorganisatie B’Tselem heeft een video-opname vrijgegeven die het Israëlische leger ernstig in verlegenheid heeft gebracht. Op de film is te zien hoe een Israëlische militair een Palestijnse gevangene van dichtbij in de voet schiet.

De gevangene, Ashraf Abu Rahma, demonstreerde op 7 juli bij het Palestijnse dorp Nilin tegen de bouw van de afscheidingsbarrière op de bezette Westelijke Jordaanoever. Op de film is te zien hoe hij, geblinddoekt en vastgebonden, voor een Israëlische militair wordt geleid en door een officier wordt vastgehouden. De soldaat schiet hem in de voet, waarna Abu Rahma op de grond valt en schreeuwt van de pijn. De kogel is van staal, met een rubberen omhulsel.

Het Israëlische leger heeft de schutter gearresteerd nadat de beelden op de landelijke televisie zijn vertoond. Volgens een woordvoerder zal ook de aanwezige officier worden verhoord. De beelden zijn gemaakt door een Palestijns meisje, vanuit haar huis.

B’Tselem is vorig jaar begonnen met een project, waarin het Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever videocamera’s geeft, om het Israëlische publiek te laten zien onder welke omstandigheden ze leven. Vorige maand gaf B’Tselem beelden vrij van vier kolonisten die bij Hebron een groep Palestijnse herders aanvallen. Met name de opnames uit het centrum van Hebron, waar een paar honderd joodse kolonisten dagelijks voor problemen zorgen, heeft tot ophef in Israël geleid. B’Tselem wil met de beelden aantonen dat het leger niet of te laat ingrijpt bij geweld en intimidatie.

Het filmpje staat op nrc.nl/buitenland