Internet Weblog van de dag

Senator Obama op reis In this handout picture released by U.S. Combined Security Transition Command Afghanistan, U.S Democratic presidential candidate Sen. Barack Obama, right, speaks with a U.S soldier of Combined Security Transition Command in Afghanistan as he has a breakfast during a visit to Camp Eggers in Kabul, Afghanistan, Sunday, July 20, 2008. Obama visited with U.S. troops and Afghan officials in this war-weary nation, which is the focal point of his proposed strategy for dealing with threats to the U.S. if elected as president. (AP Photo/US Combined Security Transition Command Afghanistan, HO) Associated Press

Obama’s reis. Buitenlandredacteur Merijn de Waal schrijft op weblog De race van 2008: „Obama’s reis naar het Midden-Oosten was dit weekeinde, zoals McCain al vreesde, op televisie het belangrijkste nieuwsitem. Dit hoewel zelfs de meegereisde news anchors over weinig aantrekkelijk beeldmateriaal konden beschikken.

Een zender, CBS, kreeg in Kabul het eerste en enige vraaggesprek. Interviewster/ oorlogscorrespondent Lara Logan (zelf overigens ook niet onbesproken in de pers) wist Obama echter weinig onthullends te ontfutselen. Obama, zo benadrukken hij en zijn medewerkers steeds, is dan ook op reis als senator en niet als president. Oftewel, om te luisteren - niet om al te veel te zeggen.

Nog voordat Obama aankwam in Irak, was bovendien het mini-relletje rond de Iraakse premier Maliki en Obama’s terugtrekkingsplan alweer bijna gedoofd.

Misschien ook daarom bleven de aanvallen van Republikeinse zijde nog uit. Maar misschien ook wel omdat Obama zich nog onder de troepen bevindt. Of misschien omdat er gewacht wordt op een faux-pas á la McCain. Of op een van de Europese stops in zijn reis, want zoals, NYT-columniste Dowd gisteren uitlegde: ‘Since he’s already fighting the perception that he’s an exotic outsider, he can’t be seen as too insidery with the Euro-crats.’

Lees meer over de verkiezingen op nrc.nl/race08