Gesprek tussen EU en Iran over nucleair programma mislukt

Genève. Buitenlandcoördinator Javier Solana van de Europese Unie is er zaterdag in Genève niet in geslaagd Iran over te halen zijn nucleaire verrijkingsprogramma te bevriezen. In ruil hiervoor zouden de internationale sancties tegen het land niet worden aangescherpt. Teheran heeft nu twee weken bedenktijd gekregen, anders leggen de VS nieuwe sancties op. Bij de ontmoeting was ook een Amerikaanse diplomaat aanwezig. Washington en Teheran hadden op deze wijze voor het eerst direct contact over het nucleaire verrijkingsprogramma van Iran. Vooraf was Iran positief over de Amerikaanse deelname aan het gesprek. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken zei open te staan voor een gesprek met de VS over het herstellen van de diplomatieke banden. Solana heeft laten weten de komende twee weken contact te houden met Irans onderhandelaar Saeed Jalili en hoopt dat de gewenste antwoorden alsnog komen.