F1-coureur Hamilton wint GP van Duitsland

De Brit Lewis Hamilton heeft gisteren de Grote Prijs van Duitsland op zijn naam geschreven. De Formule 1-coureur van McLaren bleef op het circuit van Hockenheim de Brazilianen Nelsinho Piquet (Renault, tweede) en Felipe Massa (Ferrari, derde) voor.

Hamilton heeft met zijn zege de leiding in de stand om het wereldkampioenschap alleen in handen. Hij deelde de koppositie met de Ferrari-coureurs Massa en Kimi Räikkönen uit Finland. De Brit heeft nu 58 punten, vier meer dan Massa en zeven meer dan Räikkönen. De wereldkampioen uit Finland kwam op Hockenheim niet verder dan de zesde plaats.

Hamilton startte op Hockenheim vanaf poleposition. De 23-jarige Brit nam in de beginfase van de race snel afstand van Massa en ploeggenoot Heikki Kovalainen. Zijn voorsprong van ruim twaalf seconden werd halverwege de race tenietgedaan door een crash van Toyota-coureur Timo Glock. De Duitser ging in de 36ste ronde bij het opkomen van het rechte stuk in de fout en knalde in de muur. De safety car moest op de baan komen om de race te neutraliseren.

Voor de meeste coureurs was dat het sein om de pits in te duiken voor nieuwe banden en benzine. Hamilton bleef echter op de baan. Nadat de McLaren-coureur uiteindelijk toch de pitsstraat had bezocht, vond hij zichzelf terug op de derde plek, achter Piquet en Massa. Hamilton passeerde Massa tien ronden voor het einde met een briljante inhaalactie en drie ronden later moest ook Piquet eraan geloven. Het betekende de tweede opeenvolgende zege voor Hamilton, zijn vierde dit seizoen.

Piquet, die een Nederlandse moeder heeft, startte in Duitsland vanaf de zeventiende plek. De jonge Braziliaan profiteerde echter optimaal van de safetycar-situatie en zijn strategie om slechts één keer te stoppen. Glock is na zijn crash uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. Daar bleek dat de Duitser geen schade heeft opgelopen bij de klap. Over twee weken bij de GP van Hongarije is hij er weer bij.

In het voorprogramma van de Grand Prix maakte drievoudig Formule 1-wereldkampioen Niki Lauda na 23 jaar zijn rentree op het racecircuit. De 59-jarige Oostenrijker reed in de BMW M1 Procar Serie en bekroonde zijn terugkomst met een zege. „Ik moet nog eens overwegen of mijn loopbaan echt wel beëindigd is”, schertste Lauda na afloop. Hij genoot met volle teugen van zijn rentree. „Ik heb een hoop lol gehad.” Lauda was in 1975, 1977 en 1984 wereldkampioen in de Formule 1. (ANP)

Kijk voor de volledige uitslag van de GP op formula1.com