Explosies Yunnan mogelijk sabotage

In de Chinese stad Kunming zijn bij explosies in bussen twee passagiers gedood. De politie vermoedt dat er sprake is van sabotage. Foto Reuters Policemen inspect the scene of a bus explosion in Kunming, Yunnan province July 21, 2008. Two separate bus explosions killed two people and injured 14 in the southwestern Chinese city of Kunming on Monday, state media said, amid a security clampdown ahead of next month's Beijing Olympics. REUTERS/Stringer (CHINA). CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA. REUTERS

Bij explosies in twee bussen in Kunming, de hoofdstad van de Chinese provincie Yunnan, zijn vanmorgen twee passagiers gedood en veertien gewond geraakt. Volgens de veiligheidspolitie in de zuidelijke provincie zijn de ontploffingen het gevolg van „sabotage”.

Omstanders maakten met mobiele telefoons foto’s en video’s van de twee bussen. Daaruit blijkt dat het om relatief lichte explosieven moet zijn gegaan, vóór in de bussen. Volgens ooggetuigen zijn die daar geplaatst door reizigers die daarna de bus hadden verlaten.

De ontploffingen leidden tot een verscherping van de veiligheidsmaatregelen die zijn ingegaan in verband met de Olympische Spelen die binnenkort zullen beginnen. Kunming, een toeristische trekpleister, werd afgezet en het vliegveld werd tijdelijk gesloten. Kunming is een van de Chinese provincies met een groot aantal etnische minderheden.

Of er een verband bestaat tussen de explosies en de demonstraties vorige week in het district Menglian is een van de vragen die op het Chinese internet worden opgeworpen. Zaterdag schoten agenten twee protesterende boeren dood tijdens een poging een aantal boeren te arresteren. Rubberboeren liggen al jaren in de clinch over de rubberprijs en wat de boeren „landroof” noemen. De politie wilde volgens de Chinese staatsmedia de boeren arresteren. Dit soort confrontaties in ruraal China neemt jaar na jaar toe.

De Chinese overheid zegt overigens vooral te vrezen voor „terroristische aanslagen” van de ETIM, de Oost-Turkestan Islamitische Beweging die actief zou zijn in de provincie Xinjiang, waar de Oeigoeren wonen. De Chinese veiligheidspolitie heeft hier onlangs 82 „terroristen” gearresteerd en vijf van hen geëxecuteerd.

Volgens de chef van de veiligheidspolitie tijdens de Olympische Spelen, Ma Zhenchuan, vormen de radicale moslims in deze uithoek van China een „serieus gevaar” voor de Spelen aan de oostkust. Volgens Ma is de dreiging de reden dat China zeer zware veiligheidsmaatregelen heeft genomen.