DNA-test: atlete Foekje Dillema was vrouw

De Friese atlete Foekje Dillema, die in 1950 levenslang werd geschorst omdat ze een man zou zijn, was wel degelijk een vrouw. Dat blijkt uit een DNA-test, heeft het tv-programma Andere Tijden gisteren bekendgemaakt. Onderzoekers van de Erasmus Universiteit in Rotterdam troffen bij onderzoek van DNA, afkomstig uit kleding van de atlete, twee tot vier keer zo veel X-geslachtschromosomen als Y-chromosomen aan. Dat wijst er volgens hen op dat Dillema een ‘mozaïek’ was, met zowel ‘mannelijke’ (met XY-chromosomen) als ‘vrouwelijke’ (met XX-chromosomen) cellen. Maar op grond van uiterlijk en gedrag was zij duidelijk een vrouw, concluderen zij.

Dillema versloeg favoriete Fanny Blankers-Koen in 1950. Kort daarop werd zij na een seksetekst geschorst, nadat twijfel was gerezen over haar geslacht.

Dillema liep nooit meer een race en weigerde tot haar dood in te gaan op de affaire. Na haar overlijden, eind vorig jaar, kreeg Dillema excuses van de atletiekunie (KNAU). Haar records zijn weer opgenomen in de ranglijsten.

Atlete Dillema: pagina 12