Cambodja en Thailand in gesprek over tempelruzie

Cambodjaanse militairen bewaken de tempel Preah Vihear, die door Thailand wordt geclaimd. Foto Reuters Cambodian soldiers guard the Preah Vihear temple beneath a Cambodian flag, on the border with Thailand, July 18, 2008. Cambodian Prime Minister Hun Sen said on Thursday a border row with Thailand was "worsening" and urged the immediate withdrawal of Thai troops from a disputed ancient temple. In a letter to Thai Prime Minister Samak Sundaravej, Hun Sen said the stand-off at the Preah Vihear temple was "very bad" for relations, but he still hoped to "resolve the problem through negotiations" at a border meeting on Monday. REUTERS/Chor Sokunthea (CAMBODIA) REUTERS

De Cambodjaanse minister van Defensie en de Thaise legerleider overleggen vandaag hoe ze een escalatie van een conflict over de tempel Preah Vihear op de grens van beide landen kunnen voorkomen.

Cambodja heeft dit weekeinde de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op de hoogte gebracht van het conflict – zonder om een uitspraak te vragen. Cambodja en Thailand hebben honderden militairen naar de grens gestuurd. De ASEAN, de organisatie van Zuidoost-Aziatische landen, riep beide landen op tot terughoudendheid.

Eerder deze maand plaatste de Unesco de elfde-eeuwse tempel op verzoek van Cambodja op haar Werelderfgoedlijst. Thailand vreest dat daardoor zijn claim op een gebied van 4,6 vierkante kilometer rondom de tempel in gevaar komt. Maar de Thaise regering stemde toch in met de voordracht. Tot woede van Thaise nationalisten, die het tempelconflict nu gebruiken om de regering aan te vallen. Het protest leidde al tot het aftreden van de Thaise minister van Buitenlandse Zaken Noppadon Pattama. Hij had verzuimd de instemming met het Cambodjaanse verzoek aan het parlement voor te leggen, wat volgens het Constitutionele Hof ongrondwettig was.

Vorige week escaleerde het conflict nadat Cambodjaanse militairen drie Thaise demonstranten hadden aangehouden die probeerden een Thaise vlag op de tempel te plaatsten. Beide landen stuurden daarop honderden militairen naar het grensgebied.

Ook in Cambodja heeft het conflict een politieke dimensie gekregen. Volgende week zijn daar parlementsverkiezingen en de oppositie beschuldigt de regering van premier Hun Sen van een zwakke reactie op de „Thaise militaire invasie”. De tempelruzie stelt politici bovendien in staat de aandacht af te leiden van gevoelige politieke thema’s als armoede en mensenrechten. (AP, AFP, Reuters)