Brits parlement wil onderzoek marteling VS

De Britse regering moet een diepgravend onderzoek instellen naar ondervragingstechnieken die de VS bij terreurverdachten toepassen en niet meer vertrouwen op informatie van de Amerikanen. Daar heeft de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken van het Britse parlement dit weekend op aangedrongen.

De parlementariërs maken zich met name zorgen over waterboarding, een door de Amerikanen gebruikte verhoormethode waarbij de gevangene het gevoel krijgt te verdrinken. De Britse regering heeft de werkwijze veroordeeld als marteling, maar de Amerikaanse president Bush wil de methode niet verbieden.

„Gezien het duidelijke verschil van definitie, kan het Verenigd Koninkrijk niet meer op de verzekeringen van de VS vertrouwen dat zij geen martelingen gebruiken”, zo stelt de commissie van het Britse parlement.

De parlementariërs hebben bovendien op een onderzoek aangedrongen naar vluchten van het Amerikaanse leger via het in de Indische Oceaan gelegen eiland Diego García. Het Britse eiland, dat sinds 1971 aan de Amerikanen is uitgeleend, is in 2002 door vliegtuigen gebruikt die gevangenen naar Guantánamo Bay op Cuba brachten, waar Amerika terrorismeverdachten vasthoudt. De VS hadden de Britten eerder verzekerd dat het eiland niet voor dergelijke vluchten gebruikt was. Ook zouden op schepen voor de kust gevangenen zijn vastgehouden.

Volgens de voorzitter van de parlementscommissie zorgt het aanvankelijke gebrek aan transparantie van de Amerikanen er voor dat alle vluchten die via Diego García hebben plaatsgevonden, verdacht zijn. „Wij vinden het betreurenswaardig dat eerdere informatie van de VS over uitleveringsvluchten via Diego García niet waar bleek te zijn.” (BBC, AP)