Brits parlement: onderzoek martelen VS

De Britse regering moet een diepgravend onderzoek instellen naar ondervragingstechnieken die de Verenigde Staten op terreurverdachten toepassen en niet meer vertrouwen op informatie van de Amerikanen. Daar heeft de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken van het Britse parlement afgelopen weekeinde op aangedrongen.

De parlementariërs maken zich met name zorgen over waterboarding, een door de Amerikanen gebruikte verhoormethode waarbij de gevangene het gevoel krijgt te verdrinken. De Britse regering heeft de werkwijze veroordeeld als marteling, maar de Amerikaanse president Bush wil de methode niet verbieden.

„Gezien het duidelijke verschil van definitie kan het Verenigd Koninkrijk niet meer op de verzekeringen van de VS vertrouwen dat zij gevangenen niet martelen”, zo stelt de commissie van het Britse parlement.

De parlementariërs hebben ook aangedrongen op een onderzoek naar omstreden vluchten van het Amerikaanse leger via het eiland Diego García in de Indische Oceaan. Het Britse eiland, dat sinds 1971 aan de VS is uitgeleend, is in 2002 gebruikt voor geheime CIA-vluchten met terreurverdachten naar het Amerikaanse detentiekamp Guantánamo Bay op Cuba. De VS hadden de Britten eerder verzekerd dat het eiland niet voor dergelijke vluchten gebruikt was.

„Wij betreuren het dat eerdere informatie van de VS over uitleveringsvluchten via Diego García niet waar bleek te zijn”, aldus de voorzitter Andrew Tyrie van de parlementscommissie. (AP, BBC)